Descriere - Sfantul proroc Ilie in cultul bizantin
Figura profetului Ilie marcheaza in mod profund istoria biblica. Dupa Moise, Avraam si David, el este personajul Vechiului Testament cel mai des citat in scrierile crestine patristice.
Pentru rolul lor special in istoria mantuirii, numai doua dintre personalitatile Vechiului Testament sunt cinstite de Biserica cu sarbatoare cu praznuire: Sfantul Proroc Ioan Botezatorul, Inainte-mergatorul Domnului, si Sfantul Proroc Ilie, Inainte-mergatorul celei de a Doua Veniri a Domnului. Biserica vede in prorocul Ilie un model al postului de patruzeci de zile. Prezenta sa alaturi de Iisus si Moise la Schimbarea la Fata a Domnului pe Muntele Tabor, inaltarea sa la cer, prefigurare a inaltarii lui Hristos, dimensiunea sa ascetica sunt puse indeosebi in valoare in cultul bizantin.
Maica Eliane, autoarea acestei carti si purtatoare a numelui marelui profet Ilie, si-a implinit chemarea ilianica din numele ei printr-un doctorat in teologie la Facultatea de Teologie catolica din Strasbourg in legatura cu Institutul ortodox Sfantul Serghie din Paris cu o teza de master si de doctorat si o serie de alte lucrari dedicate Sfintilor proroci Ilie si Elisei.
Versiune romaneasca a unei teze exemplare de master, cartea de fata a Maicii Eliane se prezinta ca un amplu studiu asupra modului deosebit in care este praznuit Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul in traditia liturgica bizantina, plecand de la textele imnografice slave, grecesti si romanesti pe care le prezinta si interpreteaza cu rigoare.
Unica prin modul de abordare liturgica a personalitatii marelui profet al Vechiului Legamant, lucrarea de fata, cu certa valoare stiintifica, completeaza fericit celelalte lucrari ale autoarei in acest domeniu si se constituie ca o lauda si o cinstire adusa Sfantului Ilie si implicit o preamarire a lui Dumnezeu Care "intru sfinti Se odihneste”.
APARITIE:2002
ISBN:973-9344-65-8
PAGINI:254
FORMAT:13X20 CM