Descriere - Sfantul Maslu. Taina vindecarii
Cuvant inainte
Am fost surprins sa aflu ca studiul meu, The Mystery of Healing, a atras atentia cuiva din Romania, fiindca initial s-a vrut o contributie la o dezbatere de ordin pastoral pe o problema locala, cu care se confrunta Biserica Ortodoxa Greaca in Statele Unite. Editia romaneasca omite, in mod justificat, mare parte din discutia despre problema noastra locala dar ca si in original se poate vedea ca am subliniat diversitatea de expresie a Tainei Sfantului Maslu in toate Bisericile Ortodoxe din intreaga lume. Intr-adevar, intentia mea principala a fost de a scoate in evidenta faptul ca viata sacramentala a Bisericii Ortodoxe nu este o colectie de ritualuri "magice” sau "mecanice”, ci o celebrare doxologica a vietii noastre in comuniune cu Domnul Iisus Hristos.
Prin urmare, sunt profund recunoscator Inaltpreasfintiei Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, traducatorului meu, Dragos Dasca, si editorilor de la Doxologia pentru realizarea acestei editii, care este in numeroase privinte superioara originalului scris pentru crestinii ortodocsi greci din regiunea mea, si ca au facut-o disponibila pentru un public mult mai numeros. Ma rog ca aceasta carte sa aduca folos duhovnicesc cititorului.
Pr. David G. Bissias
Lucrarea subliniaza diversitatea de expresie a Tainei Sfantului Maslu in toate Bisericile Ortodoxe din intreaga lume. Intentia principala a autorului a fost de a scoate in evidenta faptul ca viata sacramentala a Bisericii Ortodoxe nu este o colectie de ritualuri "magice" sau "mecanice", ci si o celebrare doxologica a vietii noastre in comuniune cu Domnul Iisus Hristos. In aceste pagini sunt unite theoria cu praxisul pentru o mai buna intelegere a Tainei Vindecarii ca "semn exterior instituit de Hristos la care a fost adaugata o fagaduinta divina a harului cu scopul de a sprijini si confirma credinta cuiva in aceasta fagaduinta".
Cartea abordeaza aproape fiecare aspect al Sfintei Taine a vindecarii, indeosebi manifestarea sa istorica si liturgica din veacul Sfintilor Apostoli pana in zilele noastre.
In aceasta perioada cand se manifesta o preocupare fata de reinnoirea spirituala a poporului crestin, care traieste intr-o lume atat de diferita de cea a sfintilor vechii Biserici, se acorda o mai mare atentie locului central pe care Sfanta Impartasanie trebuie sa il ocupe in viata noastra. Autorul evidentiaza conexiunile istorice si liturgice ale slujbei Sfantului Maslu cu Sfanta Euharistie, ungerea la Sfantul Botez si Sfanta Mirungere, randuiala binecuvantarii painilor de la litie, Sfanta Pocainta.
Anul aparitiei : 2012