Descriere - Sfanta Cuvioasa Parascheva cu sfintele moaste la Iasi. Viata, istoricul moastelor, minunile, acatistul, paraclisul
Aceasta carte se voieste a fi o ofranda adusa Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, cea care este vie intru Domnul si de-a pururi de fata intregii firi omenesti.
Prima parte a cartii cuprinde istorisirea despre vietuirea pamanteasca a Cuvioasei, iar in descrierea acesteia am avut ca temei aghiografic viata Sfintei asa dupa cum a fost alcatuita de Fericitul Patriarh Eftimie al Tarnovei. Acestei scrieri i s-au adaugat numeroase alte lucrari si cuvantari in care biografia Cuvioasei a fost creionata ori au fost descrise nevointele si stradaniile sale launtrice.
In partea a doua a cartii este descris pe larg istoricul moastelor Sfintei, incepand de la descoperirea lor in Epivata, continuand cu stramutarile la Tarnovo, Vidin, Krusevat, Belgrad, Constantinopol si ajungand in cele din urma la statornicirea lor in Iasi. Tot aici sunt insemnate si alte momente importante, si anume: stramutarea raclei Cuvioasei la Bucuresti in vremea celui de-al doilea razboi mondial, precum si procesiunea cu sfintele moaste savarsita in Moldova ca urmare a marii secete din anii 1946-1947.
Partea a treia a acestei carti este dedicata generalizarii in tara noastra a cultului Sfintei Parascheva, incepand din anul 1955. Iar in partea a patra am cuprins cateva lucruri mai putin cunoscute, privitoare la straiele si racla moastelor Cuvioasei.
In partea a cincea am asezat descrierea pelerinajului si a festivitatilor bisericesti care se savarsesc in fiecare an in Iasi, la hramul din 14 octombrie – ziua de praznuire a Sfintei.
Partea a saptea a cartii este alcatuita din marturiile minunilor Cuvioasei Parascheva. Unele dintre ele au fost cuprinse in diferite scrieri bisericesti – mai vechi ori mai noi –, iar altele sunt publicate aici pentru prima data.