Descriere - Seniorul Corneliu Coposu
Corneliu Coposu nu va disparea atata vreme cat in Romania vor exista lupta si viata politica. Pentru ca a fost un simbol, iar simbolurile nu dispar atata vreme cat este nevoie de ele. Iar de amintirea lui Corneliu Coposu va fi nevoie cat vor exista la noi moravuri balcanice, smecherie, duplicitate, politicianism.
Din pacate, misiunea lui Corneliu Coposu va fi, deci, de lunga durata. Va fi un simbol care va deranja pe toata lumea deopotriva: pe cei de la putere, care vor avea insolenta sa incerce sa si-l anexeze postum (asa cum au obisnuit sa procedeze cu toate victimele lor, de la Brancusi la Bratieni si de la Enescu la Maniu), dar si pe cei ce se prefac a face (sau fac) o opozitie de fatada.
Va fi reperul moral de amintirea caruia vor trebui mereu sa se teama: raii si bunii; cei cu constiinta murdara si cei care se pretind cinstiti; dusmanii lui de moarte si cei ce i se considera discipoli." (Ana BLANDIANA)
"Tratate, cursuri sau dizertatii pe teme politice pot fi gasite in librarii sau in bibliotecile facultatilor de specialitate, iar parerea oamenilor politici de azi nu poate fi masura timpului istoriei recente. Nu am dorit aceasta abordare in cartea de fata, si astfel am ajuns la solutia de a o construi din contributiile unor intelectuali de referinta ai timpului prezent si ale unor oameni care l-au cunoscut indeaproape pe Senior. Speram ca astfel am reusit sa evocam viata si opera acestui <mare european si roman>, asa cum l-a caracterizat Wilfried Martens, presedintele Partidului Popular European." (Cristian FULGER, vicepresedintele Fundatiei Corneliu Coposu)
"Cartea de fata este o incercare – aproape disperata – de a reconstitui cat mai exact momentele semnificative din viata celei mai importante personalitati politice pe care generatia mea, a celor nascuti in anii ‘50, a avut norocul sa o vada aievea.
Direct sau indirect, l-am cunoscut cu totii pe Corneliu Coposu si, desi este foarte puternic imboldul de a descrie ce a insemnat pentru fiecare dintre noi – in primul rand, ca exemplu de moralitate –, nu cred ca mai e nevoie sa spunem ce fel de om era. In schimb, pentru a-l intelege cu adevarat – si nu numai pe el, ci si perioada in care a trait –, am pornit de la ideea ca ar fi binevenita o recapitulare a faptelor." (Tudor Calin ZAROJANU)