Descriere - Semnalul de 3% - editia a II-a
Tehnica de investitii care iti va schimba viata
Semnalul de 3%: Tehnica de investitii care iti va schimba viata / The 3% Signal de Jason Kelly este dupa cum spunea Eusebiu Burcas in prefata cartii, un manual de investitii, sau, altfel spus: "un plan matematic riguros si dovedit in piata pentru atingerea obiectivelor financiare personale.” Avantajul ei, in comparatie cu alte metode traditionale de investitie este ca iti da posibilitatea sa iti controlezi investitiile.
Autorul marturiseste in debutul cartii ca:
"Am pornit la drum intr-un demers de cercetare de doua decenii cautand o modalitate mai buna prin care oamenii obisnuiti sa se poata conecta la potentialul de profit al bursei de valori.”
Si iti promite ca:
"In aceasta carte vom construi un plan care iti plaseaza economiile pe o traiectorie de crestere trainica, fara nevoia de a anticipa piata.”
Jason Kelly este autorul cartii The Neatest Little Guide to Stock Market Investing (Cel mai meticulos ghid al investitiilor la bursa de valori) un bestseller care a trecut testul timpului, aflandu-se acum la a cincea reeditare. El este de asemenea autorul The Kelly Letter (Scrisoarea lui Kelly) pe care o trimite in fiecare duminica prin email furnizand ceea ce multi abonati considera a fi cea mai buna lectura a saptamanii. Din moment ce si-a realizat visul de a putea trai si lucra oriunde in lume, Jason s-a mutat in Japonia in 2002 si lucreaza din biroul sau dintr-o zona rurala aflata la doua ore de Tokyo.
Cand vine vorba de investitii, toate cartile iti servesc aceeasi reteta: cheltuieste mai putin decat castigi, economiseste restul, investeste economiile la bursa si ai toate sansele ca economiile tale sa se dubleze la fiecare 7 ani. Dar la bursa uneori pierzi, alteori castigi, in functie de perioadele bune sau rele pe care le traverseaza economia. Expertii te vor sfatui sa vinzi atunci cand stirile din economie sunt bune si preturile actiunilor sunt mari si sa cumperi atunci cand vestile din economie sunt rele si preturile actiunilor scad. Insa Jason Kelly te atentioneaza in legatura cu caracterul alunecos al bursei de valori din cauza caruia pana si cei mai priceputi manageri de investitii ajung sa piarda bani, fiind de parere ca:
"Piata este la fel de inselatoare in momente de minim sau de maxim si fiecare nou moment inselator le ofera investitorilor o noua ocazie de a o da in bara.”
Este important de precizat faptul ca la americani daca metoda 3Sig este aplicata intr-un cont de pensii, profiturile anuale realizate vor fi scutite de impozit, ceea ce deocamdata nu este functional in Romania. Insa la fel de important de precizat este si faptul ca 3Sig functioneaza foarte bine si in conturile normale de tranzactionare.
Jason Kelly te convinge sa urmezi metoda lui de investitii, denumita prescurtat 3Sig, aratandu-ti pentru inceput ce nu functioneaza la bursa. Dupa ce iti face o prezentare generala a planului, autorul iti explica fluctuatia preturilor, dat fiind faptul ca aceasta fluctuatie este necesara pentru a putea beneficia pe urma cumpararii si vanzarii.
Cartea lui Kelly este foarte explicita si abunda in exemple concrete, facand-o usor de parcurs pana si de un neinitiat in domeniul investitiilor. Iata mai jos care sunt chestiunile cele mai importante si intrebarile la care iti va raspunde aceasta carte:
• 3Sig reechilibreaza un plan de actiuni inapoi la tinta sa de crestere in fiecare trimestru;
• Ceea ce expertii nu doresc ca tu sa afli este ca pretul e tot ceea ce conteaza. Ideile nu ajuta la nimic; parerile specialistilor sunt confuze. Singurul lucru care conteaza este valoarea unei investitii, fie ca aceasta se afla sub un anumit nivel propice pentru a cumpara, fie ca este deasupra nivelului care indica un moment bun de a vinde. Partea buna este ca putem afla acel nivel.
• Volatilitatea este o oportunitate pentru investitori si atat timp cat o investitie nu va da faliment, o volatilitate mai mare va aduce mai mult profit. De altfel, indicele volatil care nu poate sa dea faliment este principalul tip de investitie in 3Sig.
• Cum poti invinge indexarea si cum poti realiza un plan automatizat de cumparare a minimelor si de vanzare a maximelor anuland astfel neajunsurile determinate de faptul ca nu suntem suficient de buni la anticiparea bursei?
• De ce 3% pe trimestru este obiectivul corect de performanta?
• Cum utilizezi sumele castigate dintr-un fond de siguranta cu obligatiuni pentru a utiliza mai mult din fondul nostru de actiuni atunci cand piata nu reuseste sa livreze 3% intr-un trimestru si sa reaprovizionam fondul de obligatiuni vanzand profitul excedentar atunci cand piata livreaza mai mult de 3% intr-un trimestru;
• De ce e bine sa pastrezi o parte a planului in obligatiuni sigure?
• Care e adevarul in legatura cu mitul cumpararii si vanzarii?
• Care este cel mai indicat lucru atunci cand planul nostru ramane fara putere de cumparare?
• De ce actiunile companiilor mai mici au performante mai bune decat cele ale companiilor mai mari cand vine vorba de profit?
• Ce este costul mediu unitar si de ce acesta este principalul concurent al 3Sig dar si care sunt slabiciunile lui?
• Ce avantaje prezinta recomandarile automate de a vinde / cumpara ale 3 Sig?
• Ce inseamna regula "ai pierdut 30% mentine-te pe pozitii” si cum sa o aplici?
• Cum sa investesti treptat un fond mare in numerar, ce tehnici poti folosi pentru gestionarea fondului de obligatiuni al planului tau, care este utilitatea unui cont care cumpara in punctele de minim si cum sa-ti corectezi fondul de obligatiuni pe masura ce imbatranesti si devii mai reticent fata de riscuri?
• Care sunt cele 5 etape ale procedurii trimestriale, care este cel mai solid factor care prezice performanta si de ce 3Sig este ideal din acest punct de vedere?
• Cum poti evita impozitul pe castiguri de capital pe termen scurt?
• De ce sunt mai populare fondurile cu data tinta, dar si ce dezavantaje au acestea?
In capitolul 7 autorul te ajuta sa intelegi mai bine toate datele teoretice prezentate pana acum cu ajutorul unui studiu de caz care, te va ajuta totodata sa constientizezi experienta din viata reala a derularii planului, astfel incat sa stii la ce sa te astepti cand il vei implementa in viata ta.
Cu ajutorul lui Mark, Garrett si Selma trei investitori care lucreaza la aceeasi companie si au acelasi venit, vei vedea concret care sunt avantajele 3Sig in comparatie cu alte planuri de investitii. Garrett va urma recomandarile expertilor zero-val, Selma va folosi metoda costului mediu unitar, iar Mark va utiliza metoda 3Sig. Autorul iti va arata pas cu pas ce venituri lunare au acestia, cat economisesc lunar, cum si unde investesc banii economisiti, cum fluctueaza castigurile lor din actiuni si obligatiuni in functie de evenimentele din economie timp de 12 ani (din 2001 pana in 2013) si ce sume ajung sa economiseasca in final fiecare dintre ei. Un exemplu practic foarte util si mai ales foarte convingator pentru a intelege mai bine tehnica de investitii a lui Jason Kelly!
La finalul cartii autorul te incurajeaza sa treci la actiune aplicand metoda 3Sig, obtinand astfel mai mult timp pentru tine si lucrurile care iti plac:
"Bursa de valori este mintea de maimuta a umanitatii prezentata intr-o forma exagerata. Pentru multi nu exista cacofonie mai mare, nici o distragere mai mare de la viata decat ciclul de stiri privind pietele financiare. O cale mai luminata de navigare a pietei este sa te detasezi cu totul, sa reduci haosul la o lista concisa de preturi, sa vezi lista aceea de doar patru ori pe an, sa permiti unei formule neemotionale sa-ti spuna ce-ti transmit acele preturi sa faci si apoi sa faci asta. Aceasta stare mai elevata de investire nu are doar rezultate mai bune, ci costa si mai putin si iti ia mai putin din timpul tau limitat de pe Pamant.
Viata trebuie traita, nu irosita agitandu-te stresat intr-un mediu cu validitate zero. Pune-ti ambitia in domenii in care intuitia face o diferenta. Nu o uza pe un demers inutil de a ghici viitorul. Pune-ti siguranta financiara pe pilot automat si indreapta-ti atentia spre altceva. Sper ca te-am ajutat sa faci asta. Esti prea important ca sa te irosesti pe actiuni.”