Descriere - Scripturile gnostice de la Nag Hammadi
In decembrie 1945, un taran arab a facut o descoperire arheologica uimitoare in Egiptul de Sus. Acesta a recunoscut mai tarziu ca unele texte s-au pierdut - arse sau aruncate. Dar ce a ramas este uimitor: vreo cincizeci si doua de texte din primele secole ale erei crestine - inclusiv o culegere de evanghelii crestine timpurii, necunoscute pana atunci. Pe langa Evanghelia lui Toma si Evanghelia lui Filip, descoperirea includea Evanghelia Adevarului si Evanghelia catre Egipteni, care se prezenta drept "[cartea sacra] a Marelui [Spirit] Nevazut". Un alt grup de texte consta din scrieri atribuite adeptilor lui Isus, precum Cartea secreta a lui Iacob, Apocalipsa lui Pavel, Scrisoarea lui Petru catre Filip si Apocalipsa lui Petru.
Toate acestea erau traduceri copte, facute cu aproximativ 1 500 de ani in urma, dupa manuscrise si mai vechi. Impreuna cu volumul Evanghelii gnostice din colectia Manuscris, care contine traducerea textelor mai sus mentionate, cartea Scripturile gnostice de la Nag Hammadi ne ofera o imagine despre complexitatea miscarii crestine timpurii si ridica intrebari fundamentale pentru oricine e interesat de istoria civilizatiei noastre: Cine a facut selectia surselor specifice care alcatuiesc canonul bisericesc si de ce au fost excluse si interzise ca fiind erezie celelalte texte? Ce le facea sa fie atat de periculoase?
*
Elaine Pagels a obtinut un doctorat de la Universitatea Harvard, a condus Departamentele de Studii Religioase la Barnard College si Columbia University si a fost profesor de religie la Princeton University.
In Scripturile gnostice de la Nag Hammadi, ea arata modul cum formele gnostice de crestinism au interactionat in primele patru secole ale erei noastre cu ortodoxia si ce ne spune aceasta dinamica despre originile crestinismului de azi. Studiind si comparand textele de la Nag Hammadi cu surse cunoscute de peste 1 000 de ani din traditia ortodoxa, autoarea
arata cum religia si politica s-au suprapus in dezvoltarea crestinismului, cum implicatiile politice ale unor doctrine ortodoxe precum invierea trupurilor si conceptiile gnostice despre Inviere au presupus implicatii contrare din punctul de vedere al organizarii sociale.
Un studiu concis si elegant din punct de vedere intelectual... Economia cu care [Pagels] evoca lumea crestinismului primar este uimitoare.
The New Yorker
Prima carte majora si savant scrisa despre gnosticism, care fructifica descoperirea, in 1945, a textelor crestine gnostice de la Nag Hammadi, in Egipt.
The New York Times Book Review
[Pagels] scrie cu instinctele unui romancier, eruditia unui savant si cu priceperea de evidentia semnificatiile care lipsesc multor autori.
Chicago Tribune
Pagels expune principiile [gnosticismului] cu mare claritate si concizie... Modul in care ea evoca lumea Parintilor Bisericii este impresionant.
The Boston Globe
CUPRINS
Multumiri
Introducere
CAPITOLUL I
Controversa asupra invierii lui Christos: eveniment istoric sau simbol?
CAPITOLUL II
"Un Dumnezeu, un episcop": politica monoteismului
CAPITOLUL III
Dumnezeu Tatal / Dumnezeu Mama
CAPITOLUL IV
Patimile lui Christos si persecutia crestinilor
CAPITOLUL V
A cui biserica este "Adevarata Biserica"?
CAPITOLUL VI
Gnoza: autocunoasterea ca o cunoastere a lui Dumnezeu
CONCLUZIE
Note
Index
Despre autor