Descriere - Schite pyrrhoniene. Contra Invatatilor
O editie de exceptie in colectia Libra Magna
Traducere si introducere de Aram M. Frenkian
Editie ingrijita, postfata, addenda de Gh. Vladutescu
De la Sextus Empiricus ne-au ramas trei opere filosofice, pe care le citam in ordinea lor cronologica admisa indeobste: Pyrrhoneioi hypotyposeis, traduse de noi in Schite pyrrhoniene in trei carti, Contra dogmaticilor in cinci carti, Contra invatatilor in sase carti. Ultimele doua au fost reunite in mod arbitrar si desigur mai tarziu, in asa fel incat la cele sase carti contra invatatilor s-au adaugat cele cinci carti contra filosofilor dogmatici, ca fiind cartile VIIXI contra invatatilor.
Am cautat ca traducerea noastra sa fie cat mai aproape de original si in acelasi timp sa ramana usor inteligibila, din care cauza nu ne-am sfiit sa facem completari pentru a face sensul cat mai clar.
Aram M. Frenkian
Timpul si imprejurarile in care a trait Sextus Empiricus ne sunt complet necunoscute. Anumite informatii se pot obtine pe cale conjuncturala si indirect, fie de la autorii care vorbesc despre el, fie din acele opere ale lui care ni s-au pastrat. Sextus a fost, in afara de filosof sceptic, si medic de profesie. A scris lucrari de filosofie sceptica, pastrate in cea mai mare parte, si altele medicale care s-au pierdut.
Aram B. Frenkian, daruit elinist din spatiul culturii romane, s-a preocupat de studiul filosofiilor postaristotelice (de la stoici si sceptici la Plotin) cu stiinta si pricepere exemplare.
Gh. Vladutescu
De la teza sa despre Mimesis si muzica, pana la recentul comentariu la opera lui Diogenes Laertios, munca lui Aram Frenkian a imbogatit cu contributii durabile patrimoniul filologiei clasice romanesti, explorand, pentru intaia oara in tara noastra, domenii inainte necercetate si adaugandu-si silintele la ale cercetatorilor din tari cu vechi traditii de lucru in vastul camp al stiintei antichitatii.
D.M. Pippidi