Descriere - Scenarii de film (editia 2021)
Modernitate, asadar, sau traditionalism?
Si una, si alta. Ori, mai bine zis, o valoroasa sinteza intre doua feluri de mentalitati, infaptuita insa, in ultima analiza, tot pe taramul modernitatii. De altfel, insasi "modernitatea” s-a aflat mereu in miscare si nu poare fi identificata (vorbind de proza literara) cu un ansamblu de tehnici si viziuni cristalizat intr-un moment istoric dar. Modernitatea literara a "evoluat” ea insasi, redescoperind si revalorizand miticul si arhaicul, iar unul dintre artizanii acestei evolutii, alaturi de atatia alti scriitori de pe diferite meridiane, a fost insusi Sorin Titel.
Apoi, in acest context, nu trebuie identificat "traditionalismul” cu sensul restrans, "tactic”, dobandit de acest termen in istoria noastra literara (sau care vizeaza, limitativ, practici literare anumite, configurate in conditii istorice date). Gandirea traditionala are un sens "larg”, in care mentalitatea rurala romaneasca arhaica se incadreaza desigur, dar pe care nu il epuizeaza.
Spirit fascinat de modernitate, Sorin Titel a fost "sincron", ca scriitor, cu marea literatura universala a veacului. Prin revitalizarea, in proza moderna pe care a practicat-o (inclusiv pe subiecte "rurale”), a patrimoniului gandirii traditionale, el a fost, de asemenea "sincron”. Se cuvine sa subliniem din nou ca toate aceste "sincronizari” scriitorul le-a infaptuit cu autenticitate, prin opere purtand atributele unei puternice originalitati.
In cadrul literaturii romane, prin actiunea lui Titel - si prin cea, omoloaga ori convergenta, a unora dintre colegii sai de generatie -deja vechea problema a "inferioritatii” literaturii pe teme rurale a fost rezolvata prin eliminare. Un intreg domeniu de inspiratie, care a putut, la un moment dat si in conditii date, selecta moduri de tratare diferite de cele aplicate domeniului "citadin” (si, de regula, conservatoare), a fost pe deplin "sincronizat” cu curentul major al literaturii contemporane si repus in drepturi pe de-a intregul, readus in sfera marii literaturi printr-o abordare conforma cu orizontul estetic al contemporaneitatii.
Nicolae BARNA
An publicare: 2021
Numar pagini: 368
Dimensiune (mm): 130 x 200