Descriere - Sala de lectura Miorita
S-a crezut ca Miorita prezinta o crima pentru jaf. Eroare! Cercetarea anterioara a scriitorului Victor Ravini a explicat Miorita ca un text profan (exoteric), intunecat si deprimant. Eruditul Victor Ravini analizeaza 973 de variante ale Mioritei ca texte sacre (esoterice), luminoase si inaltatoare. Ciobanul din Miorita este un personaj literar si un erou mitologic. Simbolizeaza bunatatea si perfectiunea omului dintotdeauna si de pretutindeni. Miorita contine un mit stravechi despre atractia sufletului omenesc spre soare si spre stele, cat si o temeinica filosofie despre frumusetea vietii.
Miorita are un continut de idei si sentimente cu caracter universal. E o capodopera a literaturii universale. Impreuna cu toate variantele ei este un tezaur de neegalat. Straluceste si va straluci prin continutul de idei luminoase, etern valabile, caci a fost conceputa ca sa fie actuala si va fi mereu actuala. E un ghid spiritual pentru inaltarea sufleteasca pana la cele mai inalte si mai frumoase sfere ale intelepciunii, poeziei, fericirii si vesniciei.
Cine a afirmat ca adevarul esentei divine a omului e de neexprimat, nu cunostea Miorita – o capodopera a spiritului romanesc, in care natura este insufletita si divinizata, divinitatea e umanizata, iar omul – indumnezeit.