Unul dintre obiectivele politicii externe a Rusiei de la inceputul secolului al XIX-lea a fost transformarea Moldovei si a ?arii Romanesti, din vasali otomani, in zona-tampon controlabila si in rampa de lansare pentru viitoarele operatii militare impotriva Constantinopolului. Rusia si ?arile Romane descrie interesele divergente si cooperarea complicata dintre oficialitatile ruse si elitele celor doua Principate intre 1812 si 1834, o perioada-cheie pentru ?arile Romane.
Printr-o cercetare meticuloasa a planurilor si a memorandumurilor alcatuite de administratorii rusi si de elita romaneasca, Victor Taki prezinta modul in care clasa conducatoare a celor doua Principate s-a folosit de rivalitatea ruso-otomana pentru a-si pastra si a-si extinde autonomia traditionala. Izvorate din interactiunea cu reprezentantii tarului, reformele institutionale cuprinzatoare au consolidat statalitatea teritoriala in zona Dunarii de Jos, oferind cadrul pentru realizarea viitorului stat national roman.
Desi politica rusa a avut la baza interesul propriu si o buna parte a societatii romanesti manifesta o rusofobie vadita, aceasta perioada tulbure a contribuit, totusi, intr-un mod semnificativ la aparitia Romaniei moderne, cateva decenii mai tarziu.
"Analizand conjunctia dintre politicile culturale, razboiul si reforma institutionala, cartea aduce o contributie majora la intelegerea politicilor Rusiei si la formarea Romaniei moderne.” LUCIEN J. FRARY, profesor de istorie, Departamentul de Istorie si Filosofie, Rider University, Lawrenceville, NJ
"[Cartea] ofera clarificari nu numai asupra aparitiei Romaniei, ci si asupra aspectelor mai putin cunoscute privind Razboiul de Independenta al Greciei si efectele sale asupra zonei de la nord de Dunare.” DENIS VOVCENKO, profesor de istorie asociat, Departamentul de Istorie, Northeastern State University