Descriere - Rugaciunea lui Iisus
,,Dintre formele experimentale si teoretice ale misticii ortodoxe, cea care o domina si ii da coloritul deosebit e Rugaciunea lui Iisus, cunoscuta intre multe alte numiri si sub acelea de Rugaciunea mintala, Rugaciunea cordiala sau Rugaciunea isihasta. In viata spirituala a Occidentului, nu-i putem gasi o forma similara. E proprietatea exclusiva a Rasaritului. Atat prin esenta doctrinara, cat si prin metoda si nu mai putin prin practica ei de-o covarsitoare amploare istorica, dainuind din vechime pana la vestitii stareti rusi din vremea noastra, ea constituie in cea mai larga masura contemplatia ortodoxa... Facand parte din patrimoniul spiritual oarecum secret al vietii monahale, firul istoric al provenientei ei se poate urmari inapoi pana in veacurile clasicismului crestin, cand urma i se pierde in aburii legendari ai traditiei... Rugaciunea lui Iisus e o traditie secreta a monahismului contemplativ."
(Nichifor Crainic, Rugaciunea lui Iisus)
Nichifor Crainic a fost ctitor al Filocaliei romanesti si academicianul responsabil de restaurarea teologiei ortodoxe romane in secolul al XX-lea. A introdus primul curs de mistica ortodoxa din invatamantul superior, urmat de I.G. Savin (1885-1973), dar si de ucenicii sai, Pr. Dumitru Staniloae (1903-1993) si Nicolae Mladin (1914-1986) - Mitropolit al Ardealului.
,,Sunteti un precursor pe care va vor pretui asa cum va pretuim noi, cei ce va iubim, din doua sau trei generatii, va vor pretui si va vor adanci si vor intelege si va vor relua generatiile care vor urma!"
Pr. Dumitru STANILOAE (1903-1993) la aniversarea a 80 de ani a lui Nichifor Crainic (23 dec.1969), la Restaurantul Bucur.
,,Aveam legaturi de cunostinta si prietenie, cunoscandu-l ca pe un profesor foarte bun."
Pr. Arsenie Boca (1910-1989)