Descriere - Rugaciune lui Iisus. Origine, metoda, efecte harice
In primul stadiu, cel ce se roaga este lasat sa se roage numai cu puterile sale. Harul lui Dumnezeu, fara indoiala, ajuta pe cel ce se roaga, dar nu-si descopera prezenta sa. In acest timp, patimile ascunse ale sufletului se pun in miscare, silind pe lucratorul rugaciunii sa se smereasca. Biruintele si infrangerile se inlocuiesc unele pe altele, iar vointa libera si neputinta omului se arata in toata golatatea.
In stadiul al doilea, harul lui Dumnezeu isi arata simtit prezenta sa in lucrare, unind mintea cu inima si dand putere pentru ca rugaciunea sa se faca fara intrerupere, cu plangere si cu caldura. din inima. Aceasta a doua rugaciune provine din prima. Acum atentia mintii in timpul rugaciunii atrage inma in consimtire si, cand se intareste rugaciunea, consimtirea inimii trece intr-o unire a mintii cu inima.
Cel de-al treilea fel de rugaciune si atentie se infatiseaza astfel: mintea in timpul rugaciunii petrece fara iesire in interiorul inimii si de aici, dinlauntrul inimii, inalta rugaciune catre Dumnezeu. Aici se afla toata esenta lucrarii. In sfarsit, in timpul atentiei care s-a unit cu rugaciunea, mintea coboara in inima, pentru cea mai adanca lucrare a rugaciunii.
Arhimandritul Cleopa Ilie