Descriere - Romanian Star and Sky Lore
This is the first English translation of Ion Otescu's classical study from 1907 – a work dedicated to the old beliefs and legends of the Romanian people regarding constellations, celestial bodies and meteorological phenomena.
Fiecare popor si-a croit propria mitologie a boltii ceresti, in functie de gradul sau de dezvoltare. Lucrarea lui Ion Otescu "Credintele taranului roman despre cer si stele”, publicata initial in anul 1907, constituie un exercitiu extraordinar de documentare a constelatiilor romanesti, asa cum au fost ele vazute de inaintasii nostri. Cercetarea a fost facuta exclusiv prin corespondenta, matematicianul Otescu trimitand scrisori in diferite locuri din tara, la preoti si invatatori, cu rugamintea ca acestia sa-i retrimita ceea ce au descoperit ei in legatura cu ceea ce cunosteau localnicii despre cer, stele si constelatii. Astfel au fost identificate 39 de constelatii romanesti. Multe dintre ele coincid cu cele oficiale, insa avem 19 constelatii "neaose”, care nu au nicio legatura cu cele oficiale. Romanii au fost un popor de agricultori si pastori, iar acest lucru se vede in denumirile traditionale atribuite constelatiilor: Ciobanul, Secera, Coasa, Vierii, Calul, Closca cu pui etc. Am considerat important sa aducem inaintea publicului international vorbitor de limba engleza acest studiu astronomic valoros, publicat aici in traducerea magistrala a lui Andrei Dorian Gheorghe si Alastair McBeath.
Andrei Dorian Gheorghe este consilier cultural (din 1995) si director al Festivalului de Cosmopoezie (din 1996) al Societatii Astronomice Romane de Meteori (SARM), avand la activ peste 1.000 de astropoeme si astrofotopoeme publicate in limba engleza pe patru continente.
Alastair McBeath a fost timp de peste doua decenii vicepresedinte al Organizatiei Internationale de Meteori, avand o experienta bogata in astronomie vizuala, mitologie, folclor si istorie antica.
Cartea beneficiaza de un epilog semnat de Ovidiu Ignat, director al Muzeului de Stiinte Astronomice Baia Mare / Planetariului Baia Mare, singura institutie de profil care a inteles sa valorifice in ultimii ani mostenirea culeasa de Otescu printr-o serie de proiecte educationale de mare impact: Constelatii romanesti traditionale, Cerul in mainile tale, Planetariu pentru nevazatori etc.