Descriere - Riscul meteorologic in agricultura. Graul de toamna
Ideea abordarii acestui subiect complex, interdisciplinar, de mare actualitate si cu aplicabilitate practica incontestabila, este o consecinta fireasca a unei activitati de cercetare de aproximativ trei decenii, sustinuta in cadrul Institutului National de Meteorologie si Hidrologie din Bucuresti, materializata pana in prezent numai prin articole stiintifice publicate in diverse reviste de specialitate, din tara si strainatate.
Lucrarea, scrisa de un geograf, se adreseaza in primul rand geografilor, meteorologilor, climatologilor, dar si agronomilor, biologilor, fitotehnicienilor si tuturor specialistilor care lucreaza in domenii apropiate de agricultura.
Datele meteorologice, fenologice si de productie, prelucrate si interpretate pe anumite perioade, corespund unor etape diferite de cercetare, in functie de problematica abordata la momentul respectiv.
Pentru o intelegere cat mai corecta a fenomenelor de risc meteorologic in agricultura, in general, si asupra graului de toamna, in special, in partea I a lucrarii am considerat ca este absolut necesara prezentarea gradului de favorabilitate a potentialului agroclimatic pe care teritoriul Romaniei il ofera acestei culturi, in functie de cerintele bioclimatice specifice fiecarei faze de crestere si dezvoltare.
In partea a II-a sunt analizate in detaliu riscurile meteorologice care afecteaza graul de toamna, insistandu-se asupra celor termice si hidrice, deoarece temperatura si apa, in conditiile climatice ale Romaniei, sunt considerate principalii factori limitativi ai culturii. O atentie deosebita s-a acordat evidentierii rolului fiecarui factor de risc in diminuarea recoltei, in delimitarea celor mai afectate zone si a fazelor fenologice in care graul de toamna este foarte vulnerabil la aceste riscuri. S-a incercat o clasificare a riscurilor, dupa diverse criterii si o regionare a acestora, avand la baza frecventa, intensitatea, durata, probabilitatea de producere si impactul asupra culturii.
Autoarea
An aparitie 2000
Nr. de pagini 248
Format 17x24