Descriere - Revolutia de la 1848 in Tarile Romane. Cu un studiu privind personalitatea lui N. Balcescu in viziunea lui N. Iorga
Profesorul Nicolae Isar este preocupat de lunga vreme de problematica revolutiei din 1848. In lucrarea de fata a realizat o sinteza a acelui moment istoric, in care romanii - desi despartiti in tari diferite si sub trei stapaniri - s-au implicat. Romanii si-au avut locul in marele proces european al "primaverii popoarelor". Teritoriile locuite de ei au reprezentat extremitatea rasariteana a procesului revolutionar continental. De asemenea, revolutia romana a infatisat in multe privinte un caracter unitar, desi ea nu s-a realizat sincronic si a fost confruntata cu situatii diferite. Important este si locul pe care-l ocupa ea, prin specificitatile sale, in procesul general european. Regimul revolutionar din Tara Romaneasca, care a reusit sa se men ina in func iune peste trei luni, reprezinta un caz nu prea des intalnit si totodata el ni se infatiseaza plin de interes in combinatia realizata intre caracterul sau universal si specificitatile romanesti pe care le-a exprimat. Evenimentele revolutionare din Transilvania, paralele revolutiei din Ungaria, una din cele mai lungi ca durata pe plan european, in care din pacate doua revolutii s-au gasit confruntate, au infatisat si ele o specificitate demna de neuitare. Armata de tarani condusa de Avram Iancu, un general al timpurilor revolutionare, apropiat de Guglielmo Pepe sau Giuseppe Garibaldi, ne apare dupa 160 de ani ca una din formatiunile de lupta cele mai importante produse in procesul revolutionar al primaverii popoarelor. Programele anului 1848, care, in trasaturile lor esentiale, pot fi sintetizate intr-unul singur, au si ele o insemnatate deosebita, apartinand revolutiei europene din 1848, dar fiind totodata si temeiul organizarii statului modern roman.
Profesorul Isar a realizat aceasta sinteza cu masura, utilizand sursele principale si folosind lucrarile cele mai de seama ale celor care si-au consacrat stradaniile studierii acestui moment de mare importanta istorica. Neindoielnic, lucrarea reflecta si propriile sale pozitii fata de revolutie, premizele, desfasurarea si consecintele ei. Acestui demers i-a mai adaugat altul, privindu-l pe Nicolae Balcescu, neindoielnic una dintre personalitatile dominante ale procesului de constructie a Romaniei. O nedreapta si nefireasca tacere l-a indepartat, in ultima vreme, pe Balcescu de pretuirea pe care societatea noastra i-o datoreaza pentru mintea sa stralucita, pentru intransigenta sa spirituala, pentru extraordinara putere de daruire pe care a avut-o pentru natiunea sa. Pentru a realiza aceasta parte a volumului sau, profesorul Isar l-a ales ca "intermediar" pe Nicolae Iorga, infatisandu-ne pozitiile succesive ale marelui carturar fata de Balcescu si punandu-ne sub ochi inca o data, in anexe, textele lui Iorga referitoare la ilustrul pasoptist.
In ansamblu, suntem in fata unei lucrari care va interesa si atrage pe toti cei care vor dori sa cunoasca mai multe despre revolutia din 1848 si de asemenea, neindoielnic, sa inteleaga mai bine pe cel care a fost Nicolae Balcescu.
Acad. Dan Berindei