Descriere - Revolutia contaminata. Ideea rusa si noua politica internationala a Kremlinului (1925-1953)
A trebuit sa se auda zgomotul senilelor in august 2008, in Caucaz, ca sa renasca interesul pentru studiile de rusistica. Cartea Ioanei Elena Secu, ?"Revolutia” contaminata: "Ideea rusa” si noua politica internationala a Kremlinului? e un prim rezultat al relansarii unui domeniu impins la periferie din motive ce tin de "cerere” si "utilitate sociala”. E o carte despre politica externa a Rusiei din vremea lui Stalin. O carte care pune in lumina firele rosii care leaga Rusia tarista de Uniunea Sovietica a lui Stalin.
Armand Gosu
Ucraina, 2022. Rezistenta, moarte, fuga, cosmar, genocid. Nimeni nu ar fi crezut… Nimeni din cei ce au ignorat Istoria. Kremlinul aduce, din nou, lumea in mijlocul unui ev aprins, asa cum o facea la sfarsitul Celei de-a Doua Conflagratii Mondiale care distrusese jumatate de omenire. O alta jumatate avea sa se zbata in teama pentru inca o masura prea indelungata de timp. Asemenea inaintasilor sai, Lenin si Stalin, mult huliti (ori mult iubiti, sic!), Vladimir Vladimirovici Putin, Presedintele Federatiei Ruse, recurge astazi la aceeasi resursa ideologica pentru a demonstra corectitudinea "operatiunii militare speciale” a Armatei ruse din Ucraina, "operatiune” demascata azi drept cel mai sangeros si de neinteles razboi al Rusiei impotriva poporului ucrainean. In cele din urma, impotriva umanitatii, asa cum o cunosteam pana in urma cu o luna.
Ideea rusa, a mesianicului "viitor luminos” al Rusiei Mari, "intregite”, motiveaza, inca o data, actiunile unui conducator moscovit. Credinta, sincera ori nu, a decidentilor politici de la Kremlin in destinul universal al poporului rus de a "salva” ori "a elibera” omenirea de "necredinta” si "necuratia” occidentale care "acapareaza” teritorii si popoare aflate in sfera de interes a Moscovei, contamineaza, din nou, in cel mai nefast mod cu putinta, vietile inocentilor. Istoria are, acum, doar rolul de a consemna. Pana mai ieri, ar fi putut sa salveze oamenii din fata mortii. O va face, poate, si maine, doar daca, din cand in cand, ii vom acorda atentie, caci Ea nu a fost nicicand doar o "poveste”, ci o oglinda, dureros de clara, a viitorului.
Bucuresti, aprilie 2022,
Ioana Elena Secu
***
"Ceea ce se ridica deasupra natiunii, proiectat din esenta sa, ceea ce determina orientari, actiuni si scopuri politice specifice, un anumit comportament in vreme de razboi si un altul spre atingerea idealului pacii; ceea ce ofera poporului, in cele din urma, insusi nucleul identitatii sale, aceasta o numim ideea popoarelor.” "Noua propaganda stalinista reprezenta, totodata si un necesar mijloc de legitimare a Marii Terori (1936-1938) – procesul de represiune a asa-zisilor "adversari” ai stalinismului (lideri comunisti, conducatori militari, cetateni simpli presupusi a fi impotriva regimului de la Kremlin etc.). Din acest moment, contaminarea societatii sovietice avea sa insangereze, nu peste mult timp, mai mult de jumatate din glob. Suflul rece al mortii se aseza, neprevazut, neanuntat, peste intreaga umanitate.” "Calculele liderului de la Kremlin privind imposibilitatea conducatorilor germani de a repeta aceeasi greseala facuta in Primul Razboi Mondial (…) au dus la slaba reactie a Moscovei odata aceasta confruntata cu invazia surpriza a Wermacht-ului din 22 iunie 1941. Stalin s-a retras, imediat, vreme de trei zile, la dacha sa (lb. rusa, casa de vacanta, n. n.) din apropierea capitalei sovietice. Avea sa se intoarca, insa, cu o putere mai mare asupra populatiei si a conducerii de partid inspaimantate, utilizand cu pricepere "secretul” tarilor: ideea poporului rus pusa in slujba idealului apararii si expansiunii teritoriului national. Avusese loc contaminarea Revolutiei socialiste.”
***
1993. Nu am ales eu nici Istoria, nici cuvintele despre ea. Sunt din ce in ce mai convinsa ca ele au facut alegerea. Avea sa fie – descopeream mai tarziu – mai mult decat o cale ori o pasiune, ci o viata. A mea si a celor dragi, – "contaminati” direct ori indirect de ideea unei societati comuniste – victime ale unei mari istorii, infiltrate in sentimentele si in drumurile noastre asemenea unui virus perfid. Prima mea amintire nu are legatura cu vreo jucarie ori vreo "opera” desenata pe peretii de acasa, spre groaza si amuzamentul parintilor, asa cum, poate, se intampla in cazul copiilor nascuti mai departe de anul Revolutiei Romane. Revin, 1993. Boris Eltin "cucerea”, din nou, Rusia, printr-o mai mica "Revolutie” decat cea din 1917. Kremlinul ramasese fara Imperiu, dar ideea sa continua sa existe. Se semna un al doilea START (Acordul americano-rus de reducere a armelor strategice) de catre George W. Bush si Eltin, la Moscova. Se parea ca zgomotul de sange si arme fusese inchis in amintirile celor care participasera la "razboaiele” mari ale secolului "extremelor”. Spre sfarsitul anului intra in vigoare si Tratatul privind Uniunea Europeana, marcand astfel inceputul unei noi ere…
In primul rand, cartea de fata este un manifest pentru neuitare si iertare. Nu este nici pe departe completa ori totala, nu veti gasi in ea adevarul absolut despre comunism si nici verdicte asupra "vinovatilor”. Nicicand nu mi-am propus o astfel de minune in "ape”, inca, atat de tulburi si de actuale. Numai intelegand Istoria asa cum a avut loc, cuprinzand-o din diferite perspective, putem face loc tolerantei, iertarii si, prin acestea, viitorului cu adevarat liber. Este, poate, singura noastra datorie fata de Istorie.