Descriere - Revista de Dreptul Familiei. Supliment/2021
Zilele trecute am participat la intalnirea de 10 ani de la absolvirea Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara a promotiei 2011. A fost emotionant sa citim fericirea pe chipul absolventilor atunci cand spuneau ca sunt casatoriti si au unul sau doi copii. Evenimentul a fost un bun prilej pentru a ne aduce aminte ca implinirea nu vine doar din cariera profesionala, ci si din relatiile de familie intemeiate pe iubire, afectiune, respect, apreciere. Un cuplu ne-a impresionat in mod deosebit. La strigarea catalogului, un fost absolvent s-a ridicat, tinand strans in brate un copilas, si a declarat ca a adus cu el si sotia sa dovada iubirii lor. Copilul, un dar minunat, o binecuvantare.
***
Unii copii se bucura de confortul familiei in care parintii isi exercita indatoririle fata de ei cu multa dragoste si responsabilitate. Alti copii sunt privati de acest confort, de regula, atunci cand constituie obiectul unei dispute intre parintii aflati in conflict. Uneori, ambitiile parintilor si/sau resentimentele lor ii pot orbi, astfel incat sa nu mai poata distinge interesul superior al copilului lor. Atunci, judecatorul este cel care are sarcina de a-l proteja pe copil, transand diferendul dintre parinti, pe baza interesului superior al acestuia.
Dar ce este interesul superior al copilului, cum il identificam si cum il aplicam in situatii concrete? La aceste intrebari au raspuns autorii – reputati cercetatori si profesionisti in aria de Dreptul familiei – acestui volum, care reuneste lucrarile sustinute la Sectiunea de Dreptul familiei a Conferintei Internationale Bienale – editia a XIII-a, 6-7 noiembrie 2020, organizata de Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.
Speram ca toti cei interesati – practicieni si teoreticieni, deopotriva – sa patrunda in tainele interesului superior al copilului vor gasi aici cateva dintre raspunsurile pe care le cauta. Doar cateva raspunsuri, pentru ca tema, fiind vasta, nu a putut fi tratata exhaustiv.
Multumirile si aprecierile noastre se indreapta catre cei care au facut posibila aparitia acestui volum: catre fiecare autor in parte, pentru contributie si daruire; catre redactori, pentru indelunga rabdare; catre corectori, pentru atentia si grija cu care au privit si citit fiecare text; catre editura, pentru interesul manifestat pentru publicare; catre decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, pentru sustinere si incurajare; catre Dumnezeu, pentru toti cei amintiti mai sus, oameni pasionati de drept si cu darul scrisului, si pentru oportunitatea de a coordona impreuna volumul de fata.
Coordonatoarele,
Conf. univ. dr. Adina R. MOTICA
Conf. univ. dr. Lavinia TEC