Descriere - Revista de Dreptul Familiei nr. 1-2/2019
O revista de dreptul familiei nu este o revista oarecare. Din efortul celor care cauta adevarul, la lumina dreptului, din pasiunea insufletita a conceptelor, se ridica si isi revendica locul, intre alte publicatii, o forma a gandului, care pune in centrul preocuparilor Familia.
Sub pana domnului academician Ioan-Aurel Pop, presedintele celui mai inalt for stiintific, primul interviu al Revistei de Dreptul Familiei evoca familia – constanta a epocilor, civilizatiilor si traditiilor, lacas al prezentului si speranta a viitorului.
Sectiunea dedicata studiilor abordeaza o gama vasta de probleme circumscrise vietii de familie. Opinia copilului si alte probleme de drept, cu privire speciala asupra cazului Sorina (Oana Ghita) radiografiaza framantari actuale, cu valente multiple si consecinte complexe. Opinia copilului este facultativa in materia adoptiei? Care sunt probele care pot conduce la inlaturarea opiniei copilului? Interesul superior al copilului trebuie apreciat in raport cu circumstantele imediate sau pe termen lung? Care este semnificatia opiniei copilului in materia executarii silite?
"Copilul datoreaza respect parintilor sai indiferent de varsta sa” este textul legal care prilejuieste examinarea obligatiei de respect (ce revine copilului), in corelatie cu obligatia de intretinere (ce incumba parintelui). Cateva consideratii de ordin practic asupra dispozitiilor articolului 485 din noul Cod civil (Bogdan Ionescu) recurge la argumente de text si discutii pe marginea solutiilor pronuntate de instantele de judecata, in vederea calificarii riguroase a asa-numitei "exceptii de nedemnitate”, care ar fi susceptibila de a inrauri soarta actiunii in stabilirea pensiei de intretinere (nuantele au in vedere situatia minorului si a copilului aflat in continuarea studiilor).
Institutia ocrotirii parintesti cunoaste particularitati la nivelul sistemelor juridice nationale. Noua legislatie spaniola in materie este detaliata in Análisis del nuevo régimen jurídico de la patria potestad en España tras la reformas operadas por las Leyes de 2 y 28 de julio de 2015 (Angel Acedo Penco).
Practica stabilirii obligatiei de intretinere, pe care parintele o datoreaza copilului, releva o serie de dificultati. Obligatia de intretinere – un drept al copilului. Modalitati de determinare si de executare a obligatiei (Gabriela-Cristina Frentiu) identifica problemele si solutiile optime, din perspectiva competentei jurisdictionale, legii aplicabile, executarii hotararilor pe teritoriul statelor membre sau statelor terte, cuantumului obligatiei de intretinere, executarii, modificarii si incetarii platii pensiei de intretinere.
In tacerea legii si pe fondul jurisprudentei neunitare, locuinta alternanta are adepti si, deopotriva, oponenti. De la Ana la Caiafa: interogatii si solutii privind locuinta alternanta a minorului (Marieta Avram, Catalina-Ioana Mocanu) examineaza, in dreptul pozitiv si de lege ferenda, admisibilitatea, temeiul juridic si criteriile stabilirii acestei locuinte, in raport cu interesul superior al copilului.
Hotararile judecatoresti care statueaza cu privire la dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu minorul prezinta particularitati, in faza executarii silite. Executarea silita a dreptului de a avea legaturi personale cu minorul. Iluzie sau realitate? (Ioan Ilies Neamt) analizeaza modalitatea in care se desfasoara executarea silita, implicatiile opozitiei minorului, consecintele refuzului minorului, mecanismele pe care creditorul le are la dispozitie pentru a obtine realizarea dreptului sau, in cazul in care neexecutarea este consecinta culpei debitorului.
Frecventa situatiilor in care Codul civil reclama implicarea autoritatii tutelare ridica o serie de interogatii in raport cu minorii, persoanele varstnice si interzisii. Rolul si functiile autoritatii tutelare in protejarea persoanelor vulnerabile. Simplu apendice al organelor judiciare sau institutie cu rol propriu? (Bogdan Dumitru Moloman) transeaza aspectele problematice asociate competentei autoritatii tutelare in efectuarea anchetei psihosociale, audierii minorului, punerii sub interdictie judecatoreasca, asistarii persoanelor varstnice in fata notarului public.
Reproducerea medical asistata nu beneficiaza, in dreptul roman, de prevederile unei legi speciale (chiar daca textul Codului civil face trimitere la aceasta). Copilul, un dar sau un drept? (Lucia Irinescu) examineaza jurisprudenta edificata pe art. 8 din Conventia europeana a drepturilor omului si traseaza directii adaptate practicilor medicale care, in acest domeniu, devanseaza reglementarea.
O privire asupra maternitatii de substitutie releva nu numai o practica judiciara deficitara, reticenta si controverse in doctrina, dar si necesitatea clarificarii regimului juridic al institutiei, prin intermediul normelor speciale. Actiuni privind filiatia fata de mama in ipoteza maternitatii de surogatie. Dezlegari din practica instantelor din Romania (Ioana Nicolae, Georgeta-Bianca Spirchez) analizeaza solutiile instantelor romane, in cauze care vizeaza, in principal, filiatia fata de mama, ca urmare a folosirii tehnicilor de procreare artificiala, in varianta mamei-surogat.
De la absenta patrimoniului propriu al femeii si a capacitatii de a incheia acte juridice in nume propriu, la emanciparea relativa si la egalitate juridica – drumul a fost sinuos, in decursul epocilor. Repere istorice privind situatia juridica a femeii in dreptul privat european (Marius Floare) reflecta conditia femeii, sub aspectul capacitatii civile, casatoriei, divortului, succesiunii, de la antichitatea romana la codificarile actuale.
Noua Lege 13.811/2019 deroga de la Codul civil brazilian, in privinta efectelor juridice ale casatoriei persoanei minore care a implinit 16 ani. Matrimonio de menor de 16 años – nulidad o anulación. Ley 13.811/2019 (Rolf Madaleno) examineaza validitatea casatoriei, prin prisma normelor speciale mentionate.
Libertatea contractuala si viata de familie este o ecuatie cu vechime, careia anii din urma i-au adaugat noi arii de actiune. Familia prin contract (Adina R. Motica, Lavinia Tec) analizeaza contractualizarea institutiilor familiei – logodna, casatoria, regimul matrimonial, divortul, filiatia (cu aplicatie in ceea ce priveste reproducerea medical asistata).
Desfacerea casatoriei din culpa exclusiva reprezinta doar o infima parte a contenciosului familial, instantele confruntandu-se cu dificultatile optiunii intre avantajele materiale reglementate in cazul desfacerii casatoriei din culpa exclusiva. Din nou despre prestatia compensatorie si dreptul la despagubiri. Trecut si viitor sau intre sanctiune si recompensa (Codruta Hageanu) identifica solutiile procedurale pentru formularea cererilor, inventariaza analitic jurisprudenta in materie si (sesizand incongruenta reglementarilor in materie), formuleaza propuneri de lege ferenda.
La randul sau, dreptul argentinian reglementeaza compensatiile financiare consecutive desfacerii casatoriei sau parteneriatului, distinct de obligatia de intretinere si de indemnizatia acordata in repararea prejudiciului. Las compensaciones económicas en el derecho argentino. Criterios jurisprudenciales (Leandro Martín Merlo) examineaza natura juridica si modalitatile de stabilire a acestor compensatii, potrivit normelor in vigoare si criteriilor avansate in practica judiciara.
Peisajul normativ este extrem de divers in materie de parteneriate civile. Discutia este de actualitate, in contextul globalizarii legislatiei, pe fond european si international. Astfel ca, apare legitima intrebarea: este oare Romania pregatita pentru acest gen de schimbare? Repere si raspunsuri, argumente in dreptul roman si in dreptul comparat, regasim in studiul Evolutie, adaptabilitate, intelepciune. Sunt parteneriatele civile o alternativa la casatorie (Ana-Luisa Chelaru). Aceleasi premise sunt valorificate, pentru a pune fata in fata realitatea normativa si propunerile de modificare a cadrului juridic din tara noastra – Parteneriatele inregistrate intre realitate si deziderat legislativ si social (Carmen Oana Mihaila).
Testul dreptului european vizeaza regimul economic de cuplu (regimul matrimonial si efectele patrimoniale ale parteneriatelor inregistrate). Regimul matrimonial din perspectiva "celor din afara”. Repere de drept international privat ale opozabilitatii regimului (Dan Andrei Popescu) dezbate opozabilitatea, esentiala pentru tertii care intra in raporturi juridice cu sotii, in conditiile in care prezenta elementului de extraneitate antreneaza aplicarea normelor conflictuale nationale – pentru statele neimplicate in cooperarea consolidata sau aplicarea normelor uniforme – in cazul statelor parti la Regulamentul (UE) 2016/1103. Sub semnul previzibilitatii, factorii de legatura sunt, in mod deliberat, selectati de catre legiuitor, in asa fel incat sa permita planificarea, in materia legii aplicabile si a competentei internationale. Procedurile matrimoniale europene, statutul patrimonial al sotilor si al partenerilor releva particularitati ale determinarii lex causae, ale distribuirii competentei jurisdictionale, prin intermediul unui instrumentar specific raportului extraneu – Elemente de previzibilitate in cooperarea consolidata. De la Roma III la regimuri matrimoniale si parteneriate inregistrate (Calina Jugastru).
Intr-un demers care are ca sursa viata de familie, privirea spre trecut marcheaza semnificativ prezentul si ordoneaza (de lege ferenda) pretentiile viitorului. Fara trecutul consistent, prezentul juridic nu ar avea referinte solide, iar judecata actuala ar fi incompleta. Restitutio readuce in memoria dreptului probleme a caror perenitate a fost probata: Notiunea de interes al minorului si interesul determinarii lui (Ion P. Filipescu); Aspecte noi si controversate ale stabilirii paternitatii prin hotarare judecatoreasca (Alexandru Bacaci).
Recenziile sunt obligatorii, pentru a fixa repere. Peisajul editorial ofera lucrari de certa valoare, care sprijina consolidarea bagajului informational si deslusirea adevarului judiciar. Primele doua recenzii contureaza tabloul complex al institutiilor dreptului familiei – Emese Florian, Dreptul familiei. Casatoria. Regimuri matrimoniale. Filiatia, Editia a 6-a, revizuita si adaugita, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2018, 617 pagini (Cristina Nicolescu); Adina R. Motica, Dreptul civil al familiei. Raporturile nepatrimoniale, Curs teoretic si practic, Editia a II-a, revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2018, 442 pagini (Cristina Nicolescu). Cea de a treia recenzie surprinde conotatiile autonomiei de vointa si ale securitatii circuitului juridic transfrontalier, asa cum acestea reies din studiile reunite in lucrarea Le patrimoine des couples internationaux saisi par le droit de l'Union européenne: les règlements européens du 24 juin 2016 (sous la direction de Isabelle Barrière-Brousse, Gwendoline Lardeux), Presses Universitaires d-Aix-Marseille, 2018, 158 pages (Calina Jugastru).
Asadar, numarul 1-2 al Revistei de Dreptul Familiei invita la dezbatere, reflectie si analiza, cu o problematica centrata pe copil, casatorie, autoritate parinteasca, uniunile de cuplu – in dreptul national si sub incidenta dreptului european.