Descriere - Retetele lui Colea. Carte de bucate (Nicolae Olexiuc Colea, maestru in arta culinara)
Cuprins
Cuvant inainte 7
Sfaturi practice (Mici secrete culinare) 8
Aperitive (Gustari) 11
Sandvisuri .................................................. 11
Tartine ........................................................ 11
Paste pentru sandvisuri si tartine ................................ 12
Aperitive diverse ............................................. 14
Pateuri, saleuri si pogacele ...................................... 16
Aperitive din legume servite reci 19
Salate ...................................... , .............. 21
Salate de legume .............................................. 21
Salate cu carne ............................................. 25
Icre si salate de peste 25
Sosuri reci 27
Sosuri calde 29
Preparate din oua 32
Preparate din oua servite reci ..................................
32 Preparate din oua servite calde ..................................... 33
Omlete ..................................................... 35
Sufleuri 37
Budinci 38
Budinci fara zahar ............................................. 39
Budinci dulci ................................................... 40
CIatite 42
Tarte, pizza si alte preparate cu diverse aluaturi 43
Preparate din fainoase si branzeturi , 47
Preparate din legume si fructe fara carne 50
Preparate din andive ............................................ 50
Preparate din anghinare ....................................... 50
Preparate din ardei grasi 50
Preparate din bame si rosii ................................... 51
Preparate din cartofi ..................................... 52
Preparate din conopida .......................................... 57
Preparate din dovlecei ........................................... 59
Preparate din fasole .............................................. 60
Preparate din gulii ............................................ 62
Preparate din mazare .................................... 63
Preparate din morcovi, napi si praz ................................. 64
Preparate din spanac si urzici ..................................... 65
Preparate din varza ............................................ 66
Preparate din vinete 67
Preparate din ciuperci ............................................ 68
Preparate din orez ............................................ 70
Preparate din grau, arpacas, hrisca si gris 71
Preparate din peste, raei si scoici 72
Supe, ciorbe, consommeurl si borsuri 86
Cuvant Inainte
mancare buna, o mancare gustoasa, care sa fie pe placul celor carora le este destinata, presupune pricepere, Indemanare si talent din partea celui care o pre gateste - bucatar au gospodina. Bineinþele , pentru realizarea unui preparat culinar de buna calitate si hranitor sunt necesare componente care sa intruneasca anumite calitaþi, la acestea adaugandu-se o mare varietate de condimente. Bucatarul, buca tareasa sau gospodina sunt cei care trebuie sa dozeze In mod armonie toate ace te ingrediente. Dar pregatirea unui fcl de mancare bun presupune si o buna organizare a muncii In bucatarie fie ca este vorba de restaurant sau acasa, pentru a nu se pierde timp preþio cautand diferitele componente alimentare, vasele sau usrensilele necesare. in aceasta activitate totul trebuie sa fie bine organizat.
ici un efort nu-i prea mare pentru a face o mancare buna. Un medic celebru spunea ca nu poþi avea pretenþia sa traiesti bine daca nu stii sa mananci bine. Ideea a fost susþinuta de numerosi pasionaþi ai gastronomiei. AI. O. Teodoreanu, cunoscut si sub numele de Pastorel, care a trecut prin bucatariile multor restaurante, prin camari si prin pieþe, a dezvaluit cu arta multe dintre secretele artei culinare. Pe baza acestor considerente am scris aceasta carte de bucate care cuprinde atat reþete de preparate culinare, cat si sfaturi urile pentru realizarea lor. in elaborarea acestora am þinut seama de ceea ce spunea Pastorel: ,,0 buna carte de bucate e o treapta de mar mura In suisul spre civilizaþie." Ca profesionist In domeniul gastronomiei, meserie pe care am practicat-o cu pasiune timp de 60 de ani, dore c sa Impartasesc multe din cunostinþele mele celor care doresc sa aprofundeze arta culinara. De-a lungul vieþii, am colaborat cu mulþi maestri In arta culinara, cu alþi specialisti din acest domeniu, astfel incat am acumulat o experienþa valoroasa pe care doresc sa o Impartasesc si altora. Aceasta atat pentru a-i ajuta sa pregateasca o mancare buna, dar si pentru a-i ajuta pe ei si pe emenii lor sa c hraneasca stiinþific. u putem manca ceva numai pentru ca ne place; mancarea trebuie sa arisfaca anumite cerinþe ale organismului. Dar tOt atat de adevarat este si faptul ca un regim alimentar monoton, repetat, duce la plictiseala, la in talarea lipsei poftei de mancare.
in aceasta carte care se adreseaza gospodinclor, pe langa reþetele de preparate culinare, ofer numeroase sfaturi practice de mare folos, mai ales tinerelor, in elabora rea si electarea acestor reþete si indrumari practice am finut seama de adevarul bine cunoscut ca bucataria este o arta, iar cel care o profeseaza - bucatar sau gospodina - este un artist. Studiind reþetele, cititorii I i vor da seama ca majoritatea mancarurilor se prepara aproape la fel, deosebirea constand in schimbarea componentelor, a sosurilor si a modului de prezentare. In carte, toate acestea sunt descrise concret, ceea ce-i va ajuta pe cei care le vor pune In practica sa pregateasca mancaruri bune, care sa satis faca cele mai exigente gusturi si a respecte cerinþele actuale ale unei alirnentaþii moderne.
Autorul
Anul aparitiei: 2012
Format 23.5 x 16.5 cm