Descriere - Remedii si cai de atac in domeniul achizitiilor publice
,,Achizitiile publice intereseaza atat mediul comercial, de afaceri, cat si intreaga societate, interesata ca aceste achizitii sa se desfasoare in mod corect. Este firesc ca achizitiile publice contractate cu incalcarea legii sa poata fi contestate [...]", aflam din considerentele Deciziei nr. 7 din 10 ianuarie 2006 a Curtii Constitutionale, care observa, in continuare, ca procedura de solutionare a contestatiilor are un regim de urgenta, de natura sa inlature nerealizarea de catre partile interesate a proiectelor si asteptarilor lor legate de incheierea contractelor de achizitii publice.
Lucrarea de fata trateaza - intr-un efort de cercetare amplu si complex - latura contencioasa a achizitiilor publice, respectand structura constructiva a Legii nr. 101/2016, ale carei articole au fost actualizate, comentate si explicate punctual. Separat, s-a procedat la examinarea actului normativ din perspectiva necesitatii si a contextului adoptarii lui, la verificarea incadrarii in rigorile Constitutiei, la evidentierea si detalierea aspectelor de noutate, la expunerea constrangerilor care il afecteaza, precum si la conturarea directiilor de evolutie. Solutiile avansate se remarca a fi cu precadere aplicate - de natura a depasi dificultatile concrete generate de acele prevederi incomplete sau deficitar redactate si a sedimenta opiniile contradictorii - si incitante, veritabile puncte de reflectie pentru noi abordari doctrinare.
Autorul reuseste sa fructifice armonios propria experienta profesionala si bogata jurisprudenta specifica, cu precadere a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, asigurand, in egala masura, sensibilizarea publicului fata de ,,intunecoasa" latura litigioasa a achizitiilor publice, precum si transferul si imbunatatirea cunostintelor in acest domeniu.
Suntem incredintati ca volumul Remedii si cai de atac in domeniul achizitiilor publice. Legea nr. 101/2016 - geneza, interpretare, limite, perspective - care acopera standardul categoriei ,,legislatie comentata", prin prisma Ordinului ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 6.129/2016 - se va dovedi a fi un instrument util nu doar pentru specialistii in achizitii publice, ci si pentru persoanele preocupate de accesul la jurisdictia dedicata lor.