Descriere - Religiile lumii
Volum coordonat de Jean Delumeau
Perspectivei unificatoare din care este abordat fenomenul religios de Mircea Eliade, de pilda, Jean Delumeau (coordonatorul si editorul acestui volum colectiv) i-a preferat multiplicitatea punctelor de vedere exprimate de diversi universitari sau cercetatori de marca asupra propriei lor credinte. Sunt reprezentate astfel toate marile religii ale omenirii: crestinismul (catolic, protestant, ortodox), iudaismul, islamismul, hinduismul, budismul, daoismul si confucianismul, sintoismul, religiile Africii Negre, intr-o dezbatere asupra patrimoniului spiritual al umanitatii. In cadrul acestei dezbateri, care nu are loc fata-n fata, ci prin alaturarea vocilor in spatiul virtual format din paginile cartii, participantii isi asuma miza dificila de a caracteriza spiritul fiecarei religii. De aceea, departe de a fi neutre, pozitiile lor sunt impregnate de trairile religioase specifice, implicand adesea vederi contradictorii, desi expuse in spiritul unei perfecte tolerante.
In contextul lumii contemporane, dominata de tendinte nebuloase si de orientarea tot mai vadita spre ezoterism, beneficiem, prin straduinta lui Jean Delumeau, de o pledoarie pentru intelegerea reciproca a credinciosilor, bazata pe cunoasterea si recunoasterea diversitatii "faptului religios".
"Pelerinajele, procesiunile, lumina lumanarilor, postul si rugaciunea, dar si cantecele si sarbatorile depasesc si transcend toate credintele. Omul are nevoie de rituri; aceste liturghii ii permit sa patrunda in spatiul sacrului, care se va afla intotdeauna dincolo de spatiul inchis al stiintei. Spatiul sacrului este locul unde omul se descopera mai mare decat este si unde gaseste atat ordinea universala, cat si ratiuni de a trai. Diferitele religii ale lumii, fiecare in limbajul ei, exalta intelepciunea si intelegerea, sinceritatea si omenia, sfintenia si umilinta – valori comune pretioase a caror disparitie n-ar dori-o nimeni." (Jean DELUMEAU)
Traducere din franceza de Angela Pagu, Carol Litman, Rodica Buburuzan, Bogdan Budes, Dinu Luca, Florentina Visan, Iulia Waniek, Toader Saulea, Carmen Stoean
Nr. de pagini : 740
Anul aparitiei : 2015