Descriere - Religia pentru atei. Editia a II-a
O meditatie despre cum putem beneficia de intelepciunea, frumusetea si puterea consolatoare a religiei, fara a fi credinciosi, Religia pentru atei le propune agnosticilor si ateilor ca, in loc sa ridiculizeze religiile lumii, sa "fure" de la acestea. Alain de Botton ne dezvaluie cum putem gasi in religie acele idei bune despre cum sa ne traim viata si sa ne organizam societatile, punandu-ne la dispozitie exemple pretioase despre cum sa construim un spirit al comunitatii, cum sa facem relatiile sa dureze, cum sa trecem peste sentimentele de invidie sau inadecvare, cum sa calatorim inspirati sau sa ne reconectam la natura.
De Botton marturiseste ca a crescut intr-o familie de atei convinsi, ca fiu a doi evrei netraditionalisti care vedeau in credinta religioasa cam acelasi lucru cu atasamentul fata de Mos Craciun. Intr-un eseu de 300 de pagini bogat ilustrat cu fotografii si exemple din istoria religiilor, eseistul exploreaza religia in cautarea unor idei care sa le imbunatateasca viata celor incapabili sa creada in miracole, spirite sau povesti despre ruguri aprinse.
Lucrurile devin cu adevarat interesante de-abia atunci cand incetam sa credem ca religiile ne-au fost transmise din ceruri sau ca sunt complet aberante. Atunci putem admite ca am inventat religiile ca sa slujeasca celor doua nevoi primare care ne anima si astazi si pe care societatea laica nu a reusit niciodata sa le satisfaca in mod onorabil: prima, nevoia de a trai laolalta in comunitati in armonie, […]; si a doua, nevoia de a face fata unor grade inspaimantatoare de durere…
Alain de Botton
Recomandarea psihologului MAZE:
"Alain de Botton depaseste criticile aduse Bibliei, devenite redundante, scriind o carte cu adevarat utila. In timp ce tendinta gandirii filozofice din secolul trecut a fost catre o concentrare mai analitica asupra detaliilor teoretice, de Botton pare un ganditor contemporan care se straduieste sa gaseasca modalitati practice in care oamenii pot folosi filosofia pentru a-si imbogati vietile de zi cu zi. In aceasta carte, el aplica perspectiva religiei, intreband ce lectii pot invata necredinciosii din lumea religioasa, care ar fi de fapt benefice pentru bunastarea lor personala si pentru societate in general."