Descriere - Relatii si interferente romano-franceze in epoca Luminilor (1769-1834). Studii
Problematica legăturilor romano-franceze şi a influentei franceze in Tările Romane a intrat de timpuriu in preocupările noastre, mai intai cu prilejul elaborării unei teme din planul de cercetare al Catedrei de Istorie a romanilor din cadrul Facultătii de Istorie a Universitătii din Bucureşti. Este vorba de o temă care a luat forma unui mic volum, aflat mai multi ani in portofoliul Editurii Academiei Romane şi apărut, in cele din urmă, in anul 1991, sub titlul Publicişti francezi şi cauza romană. 1834-1859. Şi cu o intarziere de ani buni, volumul a obtinut premiul "N. Bălcescu” al Academiei Romane pe anul 1993. El a fost urmat in anul următor de un volum ajutător activitătilor didactice, intitulat, Istoria modernă a romanilor. Imaginea societătii romaneşti in Franta (1774-1848), apărut la Tipografia Universitătii din Bucureşti, la o dată cand nu exista incă Editura Universitătii.
Dar această problematică, in paralel, a fost implicată de preocupările noastre privind iluminismul in Principatele Romane, concretizate cu elaborarea monografiei Principatele Romane in epoca Luminilor (1770-1830). Cultura, spiritul critic, geneza ideii nationale, apărută in anul 1999 in Editura Universitătii din Bucureşti şi reeditată in anul 2005.
Deşi descurajat la un moment dat in domeniul cercetării istoriei relatiilor romano-franceze – descurajat de eşecul unei solicitări de documentare in Franta – solicitare făcută in mod expres şi respinsă tot in mod expres –, ne-am axat pe elaborarea de studii de specialitate, pană in anul 1989, mai putin expuse rigorilor cenzurii. Astfel, succesiv, ne-au apărut in diferite periodice studii privind: legăturile cu Franta ale cultivatului boier moldovean, N. Rosetti-Roznovanu, tineretul roman la studii in Franta in secolul XIX, diverse călătorii franceze in Principate in epoca Luminilor; studii despre Saint-Marc Girardin, A. Ubicini, F. Colson, J.A. Vaillant ş.a. in raport cu romanii, mai ales in epoca de la 1848.
Am inteles să aduc la un loc aceste studii răspandite in diferite periodice, publicand volumul Mărturii şi preocupări franceze privitoare la Romani. Sec. XVIII-XIX, apărut la Editura Universitătii din Bucureşti, in anul 2005. Recent am completat această lucrare, cu volumul Epoca paşoptistă in mărturii franceze, apărut in Editura Universitară (Bucureşti, 2017).
Făcand sumarul acestor volume sau studii, in cele din urmă, am realizat că rămăseseră neincorporate intr-un volum materialele privind epoca Luminilor, care intraseră initial in preocupările noastre. Aşadar, in volumul de fată, sub titlul Relatii şi interferente romano-franceze in epoca Luminilor. 1769-1834, cuprindem mai intai un studiu introductiv privind istoriografia relatiilor romano-franceze, care, de la data publicării, in 1992, nu a fost reeditat; apoi, o prezentare a călătorilor francezi in Principate in epoca Luminilor, precum şi sistematizarea pe probleme importante a opiniilor acestora despre romani (originea romanilor, caracterul regimului fanariot, realităti socio-economice ş.a.). In a doua parte a volumului, reedităm studiile privind N. Rosetti-Roznovanu şi tineretul studios la Paris, in sec. XIX, privind influenta ideologiei occidentale in Principate, cu trimitere specială la influenta franceză.
Privind analizele noastre şi aparatul critic, in incheiere, cum uşor se poate observa, ar fi de mentionat faptul că nu am folosit textele din volumele corespunzătoare ale remarcabilei colectii de Călători străini in Tările Romane, elaborată de cercetătorii Institutului de Istorie "N. Iorga”. Explicatia este simplă: in majoritatea lor, studiile noastre au fost elaborate inainte de Relatii şi interferente romano-franceze in epoca Luminilor (1769-1834) publicarea volumelor care ne interesau din cunoscuta colectie. Pe de altă parte, oricum, pasiunea unei cercetări autentice presupune de la sine necesitatea studiului izvoarelor originale – in cazul de fată, lucrările călătorilor francezi –, chiar dacă acestea au fost sau nu publicate de diverşi specialişti.
In aceeaşi ordine de idei, trebuie să precizăm că, tinand seama de structura volumului nostru, marcată cu subtitlul Studii, cu o cronologie care merge pană in anul 1989, in mod firesc nu regăsim in acest volum trimiteri la valoroasele contributii din ultimul timp ale cercetătorilor Institutului de Istorie "N. Iorga” sau ai altor institute (de genul volumului, Societatea romanească intre modern şi exotic văzută de călători străini (1800-1847), avand drept coordonatori pe Ileana Căzan şi Irina Gavrilă, apărută nu demult in Edit. Oscar Print”).
Pentru lectura textului volumului, de asemenea, ar trebui subliniat că fiind vorba de studii elaborate la date diferite, cu multi ani in urmă, se intelege că ele au in vedere stadiul evolutiei cercetărilor de la aceste date. Avem in vedere cu deosebire primul capitol privind istoriografia relatiilor romano-franceze, publicat in anul 1992, cu analize care se opresc la anul 1989, cititorii urmand să tină seama de acest detaliu.
In concluzie, astfel conceput volumul nostru, cu o serie de studii răspandite in diferite volume tematice sau publicatii, sperăm ca el să se constituie intr-o lucrare de interes pentru specialiştii in epoca Luminilor, cat şi pentru un public cititor mai larg.
Autorul