Descriere - Recunoasterea vinovatiei si aplicarea pedepsei
O noua procedura speciala, care sa simplifice procesul penal, a reprezentat o adevarata provocare pentru justitia in materie penala din tara noastra.
Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala la data de 1 februarie 2014 si, odata cu aceasta, implementarea institutiei juridice a acordului de recunoastere a vinovatiei in cadrul procedurilor penale a insemnat o reevaluare a rolului si pozitiei procesuale a tuturor "actorilor” implicati in desavarsirea actului de justitie. Dincolo de criticile ce i-au fost aduse, acordul de recunoastere a vinovatiei are unele avantaje pentru ambele parti implicate. Pe de-o parte, procurorul, care, exercitand actiunea penala in cursul procesului penal, este interesat in aflarea adevarului in cauza penala si in stingerea acestui conflict, iar recunoasterea savarsirii infractiunii, venita din partea inculpatului, constituie premisa pentru semnarea acordului de recunoastere a vinovatiei. Pe de alta parte, inculpatul este interesat in obtinerea unei reduceri a pedepsei, urmare a recunoasterii vinovatiei si a incheierii unui acord in acest sens.
Lucrarea Recunoasterea vinovatiei si aplicarea pedepsei este imbogatita cu elemente de drept comparat, oferind cititorului o viziune completa asupra aspectelor referitoare la notiunea, obiectul, procedura si consecintele juridice produse. Dar, fara a desconsidera procedura penala simplificata, reglementata in legislatia procesual penala a altor state, la momentul actual putem sa afirmam cu certitudine, ca Romania a conturat un veritabil model de proces penal simplificat, avand la baza procedura speciala a acordului de recunoastere a vinovatiei.
Avand in vedere toate aceste aspecte, prezenta monografie se adreseaza atat profesionistilor in domeniul justitiei penale, cat si studentilor de la toate cele trei niveluri de studii, licenta, masterat si doctorat, facand accesibila deprinderea acestora cu procedura penala speciala a acordului de recunoastere a vinovatiei.