Descriere - Reconstituiri cu Ileana Popovici
Ileana Popovici (n. 13 mai 1946, Bucuresti) este actrita de film, interpreta de muzica usoara, jazz si bossa-nova. Ilustrator muzical, realizator si prezentator de emisiuni la TVR si TVR International. Isi petrece copilaria in comuna Buturugeni, judetul Giurgiu. Urmeaza clasele a IV-a - a VII-ala Liceul de Muzica nr. 1 din Bucuresti, Sectia Vioara, iar clasele a VIII-a - a XI-a, la Liceul din Bolintin-Vale. In 1964, intra la Conservatorul de Muzica "Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, Sectia Pedagogie si Critica Muzicala. Debuteaza ca solist de muzica usoara la Casa Studentilor "Grigore Preoteasa” din Bucuresti, impreuna cu orchestra condusa de Marius Teicu si Rolf Albrich. Incepe colaborarea muzicala cu Richard Oschanitzky, realizand impreuna multe imprimari radio, TV si muzica de film.
Li se alatura Puica Igirosanu, rezultand astfel o bogata activitate muzicala. Se apropie de genul bossa-nova, pe care il abordeaza cu mult succes. Inregistreaza ciclul Barlovento, in aceeasi formula artistica. In urma acestor aparitii TV, Lucian Pintilie o distribuie in rolul Aurei din filmul Reconstituirea (1968). Dupa absolvirea studiilor la Conservator (1969), este angajata ca ilustrator muzical la Televiziunea Romana. Joaca in mai multe filme, iar pentru unele realizeaza si ilustratia muzicala: Zodia Fecioarei (1966), Prea mic pentru un razboi atat de mare (1970), Pentru ca se iubesc (1972), 100 de lei (1973), Filip cel bun (1975), Zile fierbinti (1975), Oaspeti de seara (1976), Accident (1977), Pentru patrie (1978), Mihail, caine de circ (1979), Campioana (1983). Realizeaza coloana sonora si ilustratia muzicala pentru mai multe filme de scurtmetraj si lungmetraj, dar si documentare (Nea Marin miliardar, Revansa, Razbunarea haiducilor), precum si pentru zeci de piese de teatru (Plosnita, Petitoarele, Dezghetul primaverii etc.). Tot ca ilustrator muzical, colaboreaza la varietati, divertisment, emisiuni sociale si istorice. In perioada 1984-1994, este membra a Federatiei Romane de Gimnastica si realizeaza ilustratia muzicala pentru exercitiile la sol ale echipei nationale de gimnastica artistica si ritmica. Realizeaza si prezinta matinalul Buna dimineata, apoi emisiunea Magazin duminical. Dupa pensionare (1998) pleaca in Italia, la Sanremo, dar revine cu statut de colaborator la TVR International, realizand emisiuni din diaspora (Lumea si noi, Cu sufletul acasa) si transmisiuni de la Festivalul de la Sanremo "Della Canzone Italiana”.
Radmila Popovici: "Dau putin timpul inapoi si incerc sa-mi imaginez cum ar fi fost fara… Mi-e imposibil sa parcurg in gand acest traseu, din august 2012 pana astazi, neauzind-o, nevazand-o, neimbratisand-o. Daca ar fi sa descriu un miracol, as vorbi despre intalnirea noastra. Atatea carari care-ti fac cu ochiul, te iau de mana si te duc in lumea ei, a Ilenei - lume aparte, de neinchis intr-o carte. Extinzandu-se ca un puzzle, odata cu asezarea pieselor, ne ofera imagini caleidoscopice in care, precum Alice in Tara Minunilor, sare si rasare neastamparata fata a lui Popa-Fusta, parintele Valentin Popovici, fie tunsa scurt si in costum de baie in Reconstituirea de Lucian Pintilie, film interzis pe vremea lui Ceausescu, fie in fustita trapez cantand galesa, cu voce de zana, alaturi de Richard Oschanitzky, melodii in stilul bossa nova. O vezi daruindu-si toata imaginatia ilustratiei muzicale pentru filme, emisiuni, prezentari ale gimnastelor romance sau inviorand diminetile cu emisiunea Buna dimineata! la Televiziunea Romana. Iubiri mai ceva ca-n filme - si filme de multi iubite! -, prietenii pe viata, gesturi de o rara noblete sufleteasca, despartiri de neuitat si intalniri parca de stele regizate. In sfarsit - ca un inceput -, regasirea altui Acasa, cu neam cu tot, in sfanta si duruta Basarabie, vorba mamei Neonila.
Ileana Popovici este si autorul, si personajul principal al acestui imbietor serial de amintiri reconstituit, prin cuvinte si fotografii, cu sinceritatea si naturaletea ei coplesitoare, intr-o vara, la umbra nucului, la Buturugeni, in curtea casei parintesti. Povesti adevarate, cu oameni adevarati, cu inimi adevarate, care, la un loc, inseamna bucuria de a fi. Sete de daruire, foame de actiune, neimpacare acuta cu pierderea frumosului, autenticului, omenescului si alte destainuiri, in Reconstituiri cu Ileana Popovici. Bucuria mea a fost sa le sorb pe viu, ochi in ochi, cu mirarea copilului care descopera universul. O bucurie crescand in asteptarea bunului cititor”.
Nr. de pagini : 212
Anul aparitiei : 2017