Editia a II-a, cartonata
Proiect editorial aparut sub egida Fundatiei Transilvania Leaders
Volum editat impreuna cu Editura Academia Romana - Centrul de Studii Transilvane
Prefata de Zsuzsa Bokor. Traducere din limba engleza de Razvan Paraianu si Attila Varga
Ilustratia copertei: Primul numar al revistei Nemzetvedelem (1918)
Colectia Istorie contemporana este coordonata de Prof. univ. dr. Vasile Puscas
Profesorul Marius Turda de la Oxford Brookes University este unul dintre cei mai avizati specialisti din lume in istoria eugeniei si a rasismului. Noua sa carte dedicata miscarii eugenice din Ungaria in deceniile premergatoare Primului Razboi Mondial este in primul rand o contributie stiintifica importanta la cunoasterea scolii eugenice maghiare si a racordarii acesteia la curentele existente pe plan mondial. In al doilea rand, lucrarea este valoroasa fiindca devoaleaza modul in care politica a fuzionat cu stiinta la inceputul secolului XX si a oferit guvernantilor de la Budapesta "argumente” care sa sustina dominatia maghiara in Europa Centrala in detrimentul slovacilor, romanilor, sarbilor, croatilor. Esecul Ungariei in 4 iunie 1920 la Trianon se explica, dincolo de recunoasterea de catre statele aliate invingatoare a principiilor democratice lansate de Woodrow Wilson, si prin cantonarea cu obstinatie a delegatiei maghiare la Conferinta de Pace in sustinerea unor argumente eugenice despre presupusa suprematie a rasei maghiare superioare in raport cu natiunile inferioare din teritoriile stapanite pana la 1918. (Prof. univ. dr. IOAN BOLOVAN, membru corespondent al Academiei Romane)
* * *
Cartea lui Marius Turda trateaza noi aspecte ale istoriei eugeniei, incercand sa surprinda modul in care eugenia maghiara poate pune in evidenta contexte culturale, politice si nationale. Autorul nu doar ca ne prezinta un model teoretic bine gandit al cercetarii eugeniei, dar – prin abordarea critica a surselor – ne prezinta o atitudine stiintifica postmoderna fata de cunoastere: o prezenta autoreflexiva a istoricului ce pune intrebari noi, se indoieste de paradigmele si cadrele teoretice anterioare si nu se revendica de la abordari istorice preexistente. Autorul acestei carti este un istoric care a reusit sa vorbeasca – prin exemplele eugeniei – despre probleme delicate cum sunt nationalismul si rasismul, fara a adopta o pozitie moralizatoare in evaluarea lor. Aceasta atitudine stiintifica ne inspira sa pornim si noi pe acest drum captivant al cunoasterii istorice. (Dr. ZSUZSA BOKOR, Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale)
* * *
Aceasta carte incearca sa contrabalanseze ignorarea sistematica de catre istoriografia maghiara a intregii dezbateri asupra diverselor teorii eugenice de imbunatatire nationala din ultimele doua decenii ale Monarhiei Austro-Ungare. Era necesar un studiu detaliat despre interpretarile eugenice din Ungaria inceputului de secol XX, pentru a intelege mai bine ceea ce a fost, la urma urmei, un proiect cu mult mai raspandit atat la nivel european, cat si global, si anume extinderea atributiilor biologice ale statului modern. Eugenia moderna si-a tras seva din asocierea teoriilor evolutioniste si a cercetarii stiintifice privind ereditatea umana cu criticile sociale, culturale si nationaliste ale modernitatii. In mod corespunzator, eugenistii au abordat nu numai subiecte stiintifice legate de mecanismele ereditatii si evolutiei umane, ci si probleme specifice societatii maghiare din acea perioada. Aceasta ideologie eugenica a urmarit astfel sa ofere o viziune sociala totalizanta, progresiva si rationala asupra prezentului, dar mai ales asupra viitorului societatii maghiare moderne.
Intervalul de timp de care ne ocupam aici are o importanta aparte pentru istoria Ungariei. In 1900, Ungaria era o putere europeana cu pretentii imperiale; in schimb, in 1919, ea a fost redusa la statutul unei tari mici a Europei Centrale, aproape zdrobita de profundele schimbari teritoriale, sociale si nationale de dupa Primul razboi Mondial. Cu toate acestea, in intervalul acestor doua decenii, Ungaria cunoscuse o perioada remarcabila de preponderenta culturala in Europa Centrala, context in care Budapesta a si devenit metropola impresionanta pe care o cunoastem astazi. Or, eugenia a fost o parte integranta a acestei dinamice transformari istorice, ea servind ca intermediar in transmiterea unor mesaje sociale si biologice care au depasit diferentele ideologice ale timpului. Eugenistii maghiari au propus o interpretare nationala a aplicarii eugeniei in societate, aceasta avand drept scop solutionarea, pe durata lunga, a problemelor economice, sociale si medicale specifice societatii maghiare. (MARIUS TURDA)
* * *
MARIUS TURDA (n. 1973) este profesor la Oxford Brookes University si director al Centrului de Studii Umaniste si Medicale al aceleiasi universitati. Membru in numeroase asociatii profesionale, intre care Royal Historical Society, Galton Institute si Academia Europaea, este membru de onoare al Institutului de Istorie "G. Baritiu” al Academiei Romane. Este director fondator al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford (2012-2013) si editorul colectiei CEU Press Studies in the History of Medicine. In 2006 a creat Grupul de Cercetare a Istoriei Eugeniei si a Rasismului, care in 2020 si-a extins prezenta si in Romania, prin fondarea Centrului de Istorie a Eugeniei si a Rasismului la Cluj.
Printre cartile lui recente se numara: Teleology and Modernity (2019, co-editori: William Gibson, Dan O'Brien); Religion, Evolution and Heredity (2018); Historicizing Race (2018, co-autor: Maria Sophia Quine, editie in limba romana 2019); The History of East-Central European Eugenics, 1900-1945: Sources and Commentaries (2015; 2017); Latin Eugenics in Comparative Perspective (2014; 2016, co-autor: Aaron Gillette); Eugenics and Nation in Early 20th Century Hungary (2014); Modernism and Eugenics (2010, editie in limba romana 2014). Urmatoarea lui carte, despre rasa, identitate si caracter national in Ungaria moderna, este in curs de aparitie la Londra.
Profesorul Marius Turda este si editorul general al celor 6 volume despre istoria rasei publicate de Editura Bloomsbury, in seria Cultural History of... Intre 2018 si 2020 a fost curatorul a doua expozitii despre antropologie, biopolitica si eugenie in Romania si totodata unul dintre specialistii care au contribuit la documentarul despre eugenie, difuzat de BBC in 2019.
In prezent locuieste in Londra.