Descriere - Razboiul artilectelor : cosmisti versus terrani
"Apeland la argumente stiintifice solide, Hugo de Garis isi imagineaza ca, spre sfarsitul acestui secol, soarta omenirii va fi pusa in pericol de aparitia unor fiinte artificiale inteligente (numite de el artilecte), care vor depasi cu mult nivelul uman. Chiar daca artilectele nu vor arata asa cum si le imagineaza profesorul de Garis – asta ramane de vazut, multe dintre previziunile sale devenind deja realitate in anii care au trecut de la aparitia cartii –, Razboiul Artilectelor, parte stiinta popularizata, parte eseu, parte science fiction (?), este o analiza extrem de incitanta si deloc optimista a impactului pe care il poate avea inteligenta artificiala asupra omenirii..”
Pompilian Tofilescu
Director Autonomous
Razboiul Artilectelor "este […] de o importanta capitala […] nu poate si nu trebuie sa fie ignorata. Este prea importanta si prea tulburatoare ca sa fie respinsa dupa o analiza sumara. Va indemn sa o cititi. Apoi sa o cititi din nou si sa incercati sa gasiti greseli in logica si argumentele lui Hugo, pentru ca noi toti sa privim cu incredere spre viitor, catre un secol XXI prosper si pasnic”.
Prof. Dr. Kevin Warwick
Hugo de Garis este un om de stiinta de origine australiana, cercetator si profesor universitar, unul dintre pionierii dezvoltarii creierului artificial.
Absolvent de matematica si fizica teoretica, doctor in inteligenta si viata artificiala, Hugo de Garis a devenit cunoscut in anii '90 pentru cercetarile sale privind utilizarea algoritmilor genetici in dezvoltarea de retele neuronale artificiale folosind automate celulare tridimensionale in interiorul retelelor de porti programabile.
A trait, a predat si a desfasurat activitati de cercetare in Marea Britanie, Belgia, Japonia, Statele Unite ale Americii si China. In acelasi timp este, asa cum el insusi recunoaste, "un critic social cu constiinta etica si politica”.
Razboiul Artilectelor este produsul acestei constiinte. S-a retras din activitate si din viata publica in 2018.