Descriere - Raporturile Parlamentului cu Guvernul si Presedintele Romaniei - Comentarii constitutionale
Dintre toate textele cuprinse in Constitutie, cele care au cel mai mare impact in mentalul colectiv si se rasfrang cotidian asupra cetateanului si a Cetatii, sunt cele referitoare la raporturile intre Parlament, Guvern si Presedintele Romaniei. De cunoasterea si aplicarea lor corecta depind functionalitatea si eficienta guvernarii. Tot acestea sunt cel mai des invocate, atunci cand in dezbateri publice se vorbeste despre excesul de putere al Presedintelui sau al Guvernului, ori despre slabiciunea si inactivitatea legislativa ale Parlamentului. Sunt oare dispozitiile constitutionale responsabile pentru excesele de putere ale Guvernantului? Raspunsul nu poate fi decat negativ. Constitutia consacra anumite modele de raporturi intre puterile statului. Depinde de modul in care Constitutia este inteleasa, interpretata si aplicata in litera si spiritul ei, pentru ca procesul de guvernare sa fie sau nu democratic. Interpretarea corecta a Constitutiei depinde, insa, de intelegerea ei corecta in spiritul in care a fost gandita si scrisa de legiuitorii constituanti.
Acestui scop ii corespunde lucrarea Raporturile Parlamentului cu Guvernul si Presedintele Romaniei. Comentarii constitutionale, care ofera cititorului explicatii teoretice si practice aprofundate ale textelor constitutionale privind Guvernul si Presedintele Romaniei si raporturile acestora cu Parlamentul.
Doctoranzii, studentii, cei care lucreaza in presa ca analisti politici, precum cercetatorii din domeniul dreptului si al stiintelor politice, parlamentarii gasesc in aceasta lucrare comentarii si explicatii clare privind puterile constitutionale ale Presedintelui Romaniei si ale Guvernului si "reactia” Parlamentului la acestea.