Descriere - Puterea vindecatoare a bolii - Importanta si semnificatia simptomelor bolii (Boala ca drum)
Noi spunem că sănătatea ar fi bunul nostru suprem.
Atunci ce sens au bolile in viaţa noastră?
Thorwald Dethlefsen, psiholog umanist holistic şi medicul Ruediger Dahlke ne arată, prin această operă deschizătoare de drum, o cale inspre o mai profundă inţelegere a bolii. Astfel, autorii işi propun să ne arate ceea ce vor să ne spună infecţiile, durerile de cap, accidentele, durerile de inimă sau stomac, dar şi marile suferinţe incă situate in domeniul tabuului, cum ar fi cancerul şi SIDA. Căci toate simptomele au un sens mai profund pentru viaţa noastră: ele ne intermediază mesaje valoroase din domeniul sufletesc. Inţelegerea diferitelor simptome maladive deschide fiecăruia dintre noi o nouă cale, mai bună, de a se găsi pe sine insuşi.
Cartea conţine un registru cu numele romanesc al bolilor şi un tabel sinoptic al corespondenţei dintre părţile corpului, cu organele sale şi sensul lor simbolic.
# 1. Conştienţa omenească este polară. Aceasta face posibilă pe de o parte capacitatea de cunoaştere, pe de altă parte ne face ne-sănătoşi şi ne-desăvarşiţi.
# 2. Omul este bolnav. Boala este expresia nedesăvarşirii sale, şi ea este inevitabilă in contextul polarităţii.
# 3. Faptul că omul este bolnav se exteriorizează in simptome. Simptomele sunt părţi ale umbrei conştienţei, manifestate in substanţialitate.
# 4. Omul, ca microcosmos, conţine latent in conştienţa sa toate principiile macrocosmosului. Deoarece insă, pe baza capacităţii sale de decizie, omul se identifică intotdeauna numai cu jumătate din toate principiile, cealaltă jumătate ajunge in umbră şi, de aceea, scapă conştienţei omeneşti.
# 5. Un principiu nevieţuit in conştienţă ne constrange, pe calea ocolită a simptomului corporal, să-i acceptăm justificarea existenţei. In simptom, omul trebuie intotdeauna să trăiască şi să implinească ceea ce de fapt el nu voia să trăiască. Cu aceasta, simptomatica compensează toate unilateralităţile.
# 6. Simptomul il face pe om onest!
# 7. Ca simptom, omul are ceea ce ii lipseşte in conştienţă!
# 8. Insănătoşirea este posibilă numai prin aceea că omul devine conştient şi-şi integrează partea de umbră ascunsă in simptom. Dacă omul a găsit ceea ce ii lipsea, simptomul devine inutil.
# 9. Insănătoşirea are ca ţel Unitatea şi devenirea ca Intreg. Omul este sănătos atunci cand şi-a găsit adevăratul sine, şi cand a devenit Una cu tot ce există.
# 10. Boala il constrange pe om să nu părăsească drumul spre Unitate şi, de aceea,
BOALA ESTE O CALE SPRE DESĂVÂRŞIRE
Anul publicării: 2008
Pagini: 354
Dimensiuni: 13 x 20
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos: