Descriere - Psihologia iubirii in cugetari
In aceasta carte, intr-o abordare esential psihologica, am strans laolalta un manunchi de cugetari despre unul dintre fenomenele sufletesti fundamentale ale conditiei umane, si anume, sentimentul iubirii.
Acesta este abordat cu multiplele sale forme de manifestare, ca si cu variatele sale componente, caracteristici, functii si conexiuni. Practic, toate reflectiile – prezentate sub forma unor maxime, aforisme, povete, pilde, sentente sau simple enunturi, formulate de cele mai multe ori cat mai lapidar – au in vedere sensul cel mai larg al acestei stari emotionale extrem de complexe si relativ tainice al vietii umane.
Intr-o masura inegala, fara utilizarea unor criterii de clasificare sau ierarhizare, ne-am apropiat atat de sentimentele de iubire romantica, cat si de simtamintele de dragoste parentala, familiala, prieteneasca, colegiala sau biblica.
In realizarea acestei carti, nu am avut deloc intentia de a preda lectii despre iubire, ci doar dorinta de a impartasi ganduri variate cu privire la aspectele extrem de multiforme ale acestei realitati emotionale esentiale, ce apartine celor mai profunde straturi ale psihicului uman. In unele cazuri, anumite cugetari se abat, mai mult sau mai putin, de la fundamentul psihologic si se ancoreaza in elemente oferite de alte taramuri ale cunoasterii interesate de fenomenul iubirii, cum ar fi cel filosofic, biologic, sociologic sau teologic.
Nutrim speranta ca toti cititorii interesati de problematica afectiva complexa a iubirii vor gasi in aceasta lucrare multiple elemente care sa constituie pentru ei un fel de stimulent sau substanta hranitoare la nivelul gandirii psihologice, iar in acest cadru, la cel al intelegerii fenomenului psihoemotional al iubirii.
Avem convingerea ca lectura cugetarilor propuse in acest volum va oferi cititorilor suficiente motive pentru a se apleca mai meditativ si mai analitic asupra celor mai interesante si magice aspecte ale iubirii, ca fenomen psihoafectiv specific uman, extrem de fragil, volatil, fluid si sensibil.
De altfel, scopul primordial al publicarii in acest volum al colectiei noastre de 1.500 de cugetari a constat in provocarea la reflectie psihologica a cititorilor care nutresc un interes viu fata de aceasta tema majora, la incitarea lor pentru o mai buna cunoastere si autocunoastere a vietii psihice.
Autorul
Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 228
Format: 13x20