Descriere - Provocarile contabilitatii internationale, la cumpana dintre milenii. Modele de evaluare si investitii materiale
Lucrarea este o analiza dezvoltata in doua parti. Ambele primesc titluri mai mult sau mai putin metaforice, reflectand blazonul stilului casei.
Partea intai pleaca de la reflectia ca valoarea este un concept polisemic: hatisul de valori contabile gazduieste trecutul bine conservat si perpetuat (sa zicem, costurile istorice, dublate de aplicarea principiului prudentei), de asemenea, prezentul si viitorul (cu o multipla reprezentare, mai ales prin variantele valorii juste).
Evaluarea este un proces, in care politicul isi taie, mai totdeauna, partea leului. In stiintele de gestiune, evaluarile conduc spre instrumente si indicatori manageriali foarte interesanti. Intre diferite valori, modele de valoare, se nasc conflicte. Miza principala este cresterea performantelor. Miza secundara este destinul Cutiei Pandorei.
Personaj din mitologia greaca, Pandora este prima femeie a umanitatii. Ca si Eva din Biblie, ea este responsabila de aparitia Raului pe Pamant, deoarece deschide (sau lasa sa se deschida, prin sotul ei, Epiteu) vasul in care Zeus inchisese mizeriile umanitatii. In Cutia Pandorei, singura care ramane este Speranta. Si, nu-i asa, Speranta este ultima care moare in noi. Cam dificil drumul spre performanta! Dar, totdeauna, ne ramane un drum.
Partea a doua pleaca de la o alta reflectie, conform careia, astazi, resursele sunt dominate de investitiile imateriale. Suntem prizonierii lumii serviciilor, suntem dominati de imaterial! In peisajul investitiilor imateriale sunt gazduite gandurile sintetizate de diversi autori si gandurile noastre.
Intra in scena cheltuielile de cercetare si dezvoltare, goodwill-ul, marcile, capitalul uman si capitalul social. Unde este economia si unde este contabilitatea, in aceasta lume a investitiilor imateriale? Reapare in reflectia noastra binomul "recunoastere-masurare”, care ne-a dominat o lucrare anterioara. Distinctia imobilizari necorporale - goodwill este si ea o piatra de incercare.
Actualitatea recenta a facut sa evolueze, de-a dreptul radical, problematica deprecierii investitiilor imateriale, iar, in cadrul ei, mai ales deprecierea goodwill-ului. Marturii ne stau ultimele reflectii ale IASB, reflectii care pozitioneaza perspectivele organismului international, comparativ cu reglementarea si practicile americane (FAS 142).
Dupa cum se poate observa, duelul referentialelor international recunoscute (american si international) reprezinta una dintre liniile dominante ale lucrarii noastre.
Prof. univ. dr. Niculae Feleaga
ISBN: 973-709-017-9
An aparitie: 2004
Nr. de pagini: 240
Format: 17x24