Descriere - Proteze dentare mobile si mobizabile
Tehnologia protezelor mobile si mobilizabile este considerata a fi mai dificila, mai complexa si este cea care ridica mai multe probleme si intrebari. In plus, a preocupat si preocupa atat medicul, cat si tehnicianul dentar. Chiar daca la ora actuala procedeele clinice sunt mult mai rafinate, iar tehnologiile de laborator sunt mult mai performante, de multe ori, standardizarea terapiei si supratehnicizarea fazelor clinico-tehnice dau peste cap restaurarea protetica.
Am considerat util sa descriem succint, fazele clinico-tehnice de realizare a protezei totale, protezei partia acrilice si protezei scheletate, chiar daca stiinta protezarii mobile este expusa si dezbatuta pe larg in literatura de specialitate.
Studentii de la medicina dentara, dar si cei de la Tehnica dentara vor regasi in acest volum raspunsurile la intrebarile pe care si le pun, vor intelege motivul pentru care, intr-o anumita etapa "s-a procedat asa!" spre folosul si satisfactia pacientilor. Legat de acest aspect, tin sa-i multumesc in mod deosebit studentei Chifor Adriana pentru pentru sprijinul oferit in redactarea si structurarea acestei carti in functie de doleantele si pretentiile studentesti. Cand am hotarat sa colaboram la redactarea acestei carti am urmarit in principal sa constientizam studentul asupra importantei etapelor clinico-tehnice, a respectarii procedurilor si cunoasterea si a aspectelor tehnice si tehnologice. De asemenea, am vrut chiar sa ajutam studentii sa cladeasca cu ajutorul cunostintelor clinice care vor urma, pe acest fundament tehnic, tehnologic al realizari protezelor mobile si mobilizabile. De aceea, unele subcapitole au fost tratate tinandu-se cont de student si de ceea ce asteapta studentul de la un volum care ii este mod special adresat.
In tehnologia protezelor mobile nu putem sa nu tinem cont de clasic, de traditional, pentru ca in tara noastra aceasta este optiunea cea mai frecventa a pacientilor edentati totak si partial. In tehnologia protezelor mobilizabile s-a schimbat foarte mult in ultimul timp, mai ales prin diversificarea mijloacelor de mentinere, sprijin si stabilizare, prin conceptii si tendinte ultratehnologizate. Speram ca aceasta lucrarea sa reprezinte intr-adevar o caramida din edificul restaurarilor protetice ale edentatiilor totale sau partiale care vor fi tratate de viitorii medici, actualii studenti, pe care-i dorim sa fie mereu ancorati in actualitate.
Cuprins
Proteza totala
- Campul protetic mandibular
- Partile componente ale unei proteze totale
- Factorii care produc instabilitatea protezelor totale
- Fazele clinico-tehnice de realizare a protezelor totale
- Instrumente si aparate care reproduc miscarile ATM: Ocluzorul si articulatorul
Proteza partial mobilizabila acrilica (PPMA)
- Elemente componente ale PPA
- Fazele clinico-tehnice de realizare a PPA
- Proteza partiala acrilica din materiale alternative: Proteza acrilica flexibila
Proteza partia mobilizabila scheletata (PPMS)
- Elemente componente ale PPS
- Elementele de mentinere, sprijin si stabilizare
- Finalizarea protezeo partiale
Bibliografie selectiva
Autori: Cristina Molnar Varlam, Adriana Chifor, Melinda Szekely
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 155
Format: 17x25