Descriere - Prometeu moare azi - Eseu despre mult (Ion Militaru)
Este mai mult decat restrictiv a face din Prometeu, asemenea unei intregi traditii, in special marxiste, progresiste sau luministe, un ftir al focului. Astfel, cel mai nobil sfant si martir din calendarul filosofic, cu expresia lui Marx, nu este decat exponentul unui furt. Este chipul sau ciuntit, mutilat si suficient pentru a parcurge un tip de istorie, ea insasi mutilata si ciuntita pe trupurile si sufletele celor care, fara voia lor, s-au vazut nevoiti sa o suporte.
O astfel de istorie si un astfel de personaj trebuie abandonate. Prometeu nu este subiectul unui furt de tip industrial. Nu fura focul pentru a-i darui oamenilor astfel incat scopul, conform proastei scuze, sa fie suficient pentru a disculpa mijloacele.
Scopul cartii de fata nu este insa reabilitarea unui personaj si nici inculparea unei istorii. Numai in chip secundar un astfel de rezultat a fost atins. In principal, ideea cartii de fata este simpla: indicarea unui traseu de-a lungul careia cele doua extreme: capatul de inceput si cel de sfarsit sunt puse sa marcheze o evolutie prin care multul, de origine prometeica, evolueaza, intra in istorie si coboara pana la limita la care, din strategie a subzistentei si implinirii ontologice, devine schema a afirmarii tautologice si sanctiunii morale.
Asa cum se arata in mitul lui Prometeu din varianta construita de Eschil si, ceva mai tarziu, de catre Platon, zeii, dupa ce au creat lumea toate cele din interiorul ei, au lasat pentru la urma omul si toate celelalte fapturi muritoare. Zeii le-au plamadit amestecand pamant si foc si toate cate amesteca cu focul si pamantul. La inceput au fost create si inzestrate cu cele de trebuinta toate animalele.
Nr. de pagini : 210
Anul aparitiei : 2012