Descriere - Proiectarea statistica a experimentelor. Fundamente si studii de caz
Autorii acestei lucrari au o lunga activitate publicistica comuna in domeniul aplicarii metodelor statistice in controlul calitatii si fiabilitatii produselor si proceselor de fabricatie (Ce este calimetria?, Editura Tehnica, 1984; Fiabilitatea – sansa si risc, Editura Tehnica, 1986; Manualul calitatii, Editura Economica, 1997; Defectarea – modele statistice cu aplicatii, Editura Economica, 1999; etc.).
Prezenta monografie, prima de acest gen in limba romana, trateaza acest domeniu (proiectarea statistica a experimentelor) din mai multe unghiuri: istoric, filosofic, metodologic si aplicativ.
Dupa ce descriu fundamentele teoriei experimentarii (inclusiv cu un comentariu interesant asupra terminologiei specifice), autorii trec la prezentarea (cu demonstratii) a modelelor ANOVA clasice, a proiectarii experimentale dupa metoda Patratului Latin si Greco-Latin, a procedeelor de comparatie multipla, a modelelor factoriale complete si fractionate.
Un capitol inedit il constituie abordarea experimentelor de tip fiabilist (asa-numitele "incercari de durabilitate si fiabilitate”), precum si o sinteza a metodei gradientului si a metodei EVOP (operarea evolutiva).
Ultimul capitol contine zece studii de caz efectuate de autori in colaborare cu specialisti din industrie, acestea acoperind o paleta larga de domenii: metalurgie, chimie industriala, metrologie, constructii de masini.
Trebuie sa mentionez faptul ca, si inainte de aparitia acestei lucrari, literatura de specialitate in limba romana dispunea de materiale consacrate partial acestui subiect (vezi de exemplu Analiza dispersionala a dr. I. Vaduva, Editura Tehnica, 1970 sau Metodele de comparatie multipla, a regretatului Eugen Margaritescu (1931-1996), Editura Academiei R. S. Romania, 1981).
Meritul prezentei lucrari este ca reuseste sa sintetizeze atat problematica generala, cat si aspectele speciale ale teoriei si practicii experimentarii pe baze statistice, oferind astfel cititorilor interesati o monografie importanta si un instrument de lucru efectiv.
Acad. Marius Iosifescu, Vicepresedinte al Academiei Romane
ISBN: 973-709-167-1
An aparitie: 2006
Nr. de pagini: 304
Format: 17x24