Descriere - Produse tehnico-medicale. Curs pentru studentii Facultatii de Farmacie (Note de curs) - Ani-Simona Sevastre
Materialul de curs intitulat "PRODUSE TEHNICO-MEDICALE" se adreseaza in principal studentilor farmacisti. Lucrarea de fata vine in sprijinul acestora pentru dobandirea competentelor necesare exercitarii profesiei de farmacist la cel mai inalt grad de competenta. Datorita cerintelor acestei specialitati, farmacistul trebuie sa fie bine documentat, alert si competent. Procesul de formare ca farmacist este unul continuu, studentul farmacist trebuie sa cunoasca importanta educatiei medico-farmaceutice pentru a-si putea dezvolta capacitatile profesionale.
Cursul detaliaza aspecte care vor ajuta viitorul farmacist sa manifeste abilitati privind principalele produse tehnico-medicale si parafarmaceutice eliberate in farmacii sau in unitati de profil: etichetare, utilizare, control al calitatii, consilierea pacientului sau a utilizatorului, materiovigilenta. Informatiile dobandite prin parcurgerea acestui material vor ajuta la interrelationarea corecta cu pacientii si cu apartinatorii acestora, dar si cu alti specialisti in domeniul sanatatii. Produsele tehnico-medicale au ca principal obiectiv cresterea calitatii vietii pacientilor prin: cresterea calitatii ingrijirilor, securizarea si eficientizarea procesului de vindecare a plagii, scaderea costurilor de materiale si de medicamente, economisirea timpului profesional al personalului medical, cicatrizarea cosmetica si nu in ultimul rand recuperarea familiala, sociala si profesionala mult mai rapida a pacientului.
Materialul PRODUSE TEHNICO-MEDICALE - Note de curs este creat si pentru a trezi interesul studentilor inca din anii mici pentru informatiile de specialitate. Dispozitivele care fac subiectul acestui curs au fost alese pe baza urmatoarelor criterii: 1. absolventii farmacisti trebuie sa aiba capacitatea de a masura si a interpreta datele de la subiecti umani, date colectate folosind produse tehnico-medicale pentru diagnostic, 2. pentru ca industria dispozitivelor medicale este intr-o continua dezvoltare, domeniul 1-am restrans la sase mari arii: ortopedie, chirurgie, igiena orala, puericultura, metode de contraceptie si ingrijirea pacientului, 3. am exclus dispozitivele de imagistica medicala, deoarece exista deja multe manuale bune in acest domeniu foarte vast. Avand in vedere aceste aspecte, materialul prezentat este structurat in mai multe capitole care trateaza pe rand aspecte ale dispozitivelor medicale precum: definitii, cadru legislativ national si international, clasificare, etichetare, materii prime, conditii de calitate.
Sunt apoi mentionate detalii referitoare la produsele tehnico-medicale pentru diagnostic (termometre, tensiometre, glucometre), dispozitive moderne de administrare a medicamentelor (pen-uri si pompe de insulina), produse parafarmaceutice ce implica tesuturi lezate (produse tehnico-medicale pentru combaterea insuficientei venoase periferice, instrumente utilizate in chirurgia generala, produse tehnico-medicale pentru administrare pe cale parenterala, materiale utilizate pentru ingrijirea plagilor), perii dentare, produse pentru protectie sexuala si control al conceptiei, produse tehnico-medicale pentru puericultura. Glosarul de termeni si indexul de la finalul cursului permit cititorilor sa gaseasca usor si rapid informatii diverse, imbogatind coeziunea, coerenta, acuratetea si utilitatea textului. Multumim colegilor nostri de la departament si de la Facultatile de Farmacie din tara pentru sprijinul acordat in realizarea acestui material.
Autorii
Cuprins:
Capitolul 1. Notiuni introductive
Capitolul 2. Clasificarea dispozitivelor medicale
Capitolul 3. Conditii de calitate. Sterilitatea. Conditii specifice de pastrare
Capitolul 4. Etichetarea produselor tehnico-medicale. Marcaje de conformitate. Notiuni de materiovigilenta
Capitolul 5. Materii prime utilizate pentru obtinerea produselor tehnico-medicale
Capitolul 6. Produse tehnico-medicale pentru diagnostic: termometre, tensiometre, glucometre
Capitolul 7. Dispozitive moderne de administrare a medicamentelor
Capitolul 8. Principalele produse tehnico-medicale si parafarmaceutice ce implica tesaturi lezate
Capitolul 9. Produse pentru igiena bucala - perii dentare
Capitolul 10. Produse pentru protectie sexuala si control al conceptiei
Capitolul 11. Produse tehnico-medicale pentru puericultura
Autor: Ani-Simona Sevastre, Ionela Belu