Descriere - Procedura civila in Moldova in zorii modernitatii (1831-1866)
In cele trei decenii in care Moldova si Tara Romaneasca au stat sub semnul Regulamentelor Organice, acte legislative cu valoare constitutionala, s-a iesit decisiv din feudalism, atat din punct de vedere economico-social, cat si politic-administrativ.
Epoca regulamentara a reprezentat o perioada de modernizare consistenta a organizarii judiciare si a procedurii de judecata, constituind o reala punte de legatura cu perioada inaugurata de adoptarea Codului Civil, a Codului de procedura civila din 1865 si a Constitutiei de la 1866.
Structurata pe cinci capitole, lucrarea trateaza aspecte privind organizarea justitiei in Moldova, dupa introducerea Regulamentului Organic, competenta instantelor de atunci, diferite incidente procedurale care se puteau ivi, judecata in fata primei instante, in caile de atac si procedurile speciale de care dispuneau petitionarii. Aceasta cercetare nu s-a putut face fara incursiuni obligatorii in aspecte ce tin de viata socio-economica si, uneori, chiar de viziunea asupra politicilor judiciare si a moravurilor elitelor din Moldova, iar mai apoi, din Principatele Unite.
Lucrarea Procedura civila in Moldova in zorii modernitatii se adreseaza in principal cercetatorilor, studentilor si masteranzilor in Drept si Istorie Moderna si, desigur, tuturor celor care vor sa se documenteze cu privire la organizarea justitiei in Moldova in acea vreme si la aplicarea Regulamentului Organic.
Autorul