Descriere - Probleme morfologice ale clasei adjectivului romanesc
Cercetarea de fata, dupa cum insusi titlul indica, are ca obiect de studiu adjectivul, privit atat in plan morfologic, cat si in plan stilistic, pe alocuri. Scopul nostru este de a realiza o monografie morfologica a clasei adjectivului romanesc, privita atat din perspectiva diacronica, dar si sincronica.
Structurata in 11 capitole, dintre care cea mai mare parte inglobeaza si subcapitole, cercetarea debuteaza prin problema definirii adjectivului, insistand asupra neajunsurilor unor definitii formulate de diferite studii, iar, mai apoi, propunand o definitie multumitoare din mai multe perspective. Capitolul urmator subliniaza cateva probleme de ordin teoretic privitoare la locul pe care il ocupa adjectivul in cadrul grupului nominal.
Cercetarea se focalizeaza, mai apoi, asupra problemelor pe care le presupun criteriile de clasificare a adjectivului, - urmand sa propunem, la randul nostru, modele de organizare a cestei clase - si asupra problemei acordului, analizand din aceasta perspectiva si cateva esantioane lingvistice actuale. Mai apoi, insistam asupra problemei conversiunii diferitelor clase gramaticale in adjective (substantiv, participiu, gerunziu, adverb, pronume si numeral), dar si asupra conversiunii adjectivului in alte clase morfologice (substantiv si adverb), delimitand si modalitatile prin care se produce schimbarea valorii gramaticale.