Epidemii, razboaie, asasinate, masacre in sase istorii medicale locale si globale
"Inainte de toate, moartea este un fapt biologic fundamental, primar. Caracteristica ei? Secera, secera, secera! Non?existenta isi are fenomenologia ei ireversibila, procesualitatea ei unidirectionala, letala… Prezentul se descompune (si recompune) instantaneu in fata noastra in fumul trecutului, iar viitorul si contrafactualitatea sunt mai degraba speculatii cvasi?metafizice agreabile, dar… fara obiect. Aparent, viata pare a fi doar o tragica pierdere de timp in care singurul lucru care (nu) conteaza este monologul de o clipa in momentul mortii. Numai ca mormantul faraonului Tutankhamon sau Pompeiul imortalizat, in doar o singura zi, sub cenusa demonstreaza ca secunda mortii se poate transforma in nemurirea istoriei si ne poate transforma prin cultura, pe noi, pe toti... De ce murim? Asta e deja o alta problema pe care inca nimeni nu o poate explica indeajuns. ?i, dupa cum vom vedea in aceasta carte, exista si o stiinta a mortii, una cat se poate de riguroasa, cu o istorie a ei, aparte. O stiinta a limitei, cu Grenzsituationen ca la Karl Jaspers…”
"O carte pasionanta, de o mare eruditie, scrisa cu extraordinara atentie pentru fiecare detaliu. Dovada ca istoria interdisciplinara a medicinei legale face parte din zestrea importanta a cunoasterii istorice.” (Vladimir BELIS, membru de onoare al Academiei Romane)
"Cititi aceasta carte si istoria romaneasca nu va mai fi aceeasi! Volumul profesorului Buda este o contributie esentiala alaturi de lucrarile clasice scrise de Victor Gomoiu, Valeriu Bologa sau Pompei Samarian.” (Valentin PROTOPOPESCU, Radio Romania Cultural)