Traducere din limba engleza si note de Ona Frantz
Romanul Prin celalalt capat al telescopului este in acelasi timp o cronica a crizei refugiatilor sirieni ajunsi in 2016 pe insula greceasca Lesbos si povestea vietii Minei Simpson, o doctorita trans de origine libanezo-siriana care vine pe insula pentru a-i ajuta pe imigranti si pentru a se revedea cu fratele ei. Dar este si o meditatie asupra limitelor cu care se confrunta scriitorii si asupra incapacitatii lor de a spune povestea catastrofelor prin care trec oamenii altfel decat in mod fragmentar. Rabih Alameddine reuseste sa traseze contururile unei lumi in care se regasesc deopotriva suferinta, injosirea, sacrificiul, perfidia, iubirea, fidelitatea, indiferenta, superficialitatea si profunzimea, ale unei lumi complexe la care de regula nu avem acces decat prin medierea falsificatoare, lipsita de intelegere a articolelor de presa. Prin celalalt capat al telescopului prezinta experientele traumatizante ale refugiatilor in paralel cu cele ale persoanelor LGBTQ – un proiect literar pe care Alameddine mizeaza mai mult decat pe construirea unei structuri clasice de roman.
"Mina este o naratoare captivanta, care se lupta sa-si gaseasca echilibrul chiar si atunci cand povara propriei identitati se dovedeste strivitoare… O perspectiva caleidoscopica asupra multelor fatete ale crizei refugiatilor.” (Booklist)
"Marea forta a celui mai recent roman publicat de Alameddine sta in iscusinta cu care autorul imbina detaliul biografic si cel istoric; aspectele marunte, extrem de personale cantaresc cel mai greu. O poveste remarcabila, surprinzator de intima, despre legaturile care se creeaza intre oameni in mijlocul dezastrului.” (Library Journal)
"Nimeni nu scrie o opera de fictiune care sa fie, in modul cel mai firesc, o extensie a vietii traite mai bine decat acest mare povestitor… Un roman in egala masura antrenant si rascolitor.” (Kirkus Reviews)