Descriere - Primavara in satul Harmalaia
Primavara este o sarbatoare
In satul Harmalaia, primavara este o sarbatoare pe care copiii o traiesc din plin. Hoinaresc pe pajisti si prin gradini, topaie prin balti, se catara pe garduri sau pe magazia de lemne, fugaresc pisica, aluneca prin noroiul de pe ulite, cad (din intamplare) in paraias - oriunde ii poarta pasii, e ceva interesant de facut sau de vazut. La fel ca pentru mieii fara astampar de pe pasune sau manzul abia nascut, si pentru copiii din satul Harmalaia lumea e noua, proaspata si luminoasa. Va fi un an bun.
De ud, e ud peste tot la noi in sat primavara. Uneori, cand ne intoarcem de la scoala, drumul e doar o mare mocirla. Cizmele de cauciuc fac fleosc-fleosc cand calcam in baltile care ne ies in cale. Iar cateodata alunecam in sant si cizmele ni se umplu cu apa. Alteori mergem pe garduri. Intr-o zi, ne-a vazut o matusa si ne-a intrebat daca mergem asa ca sa nu ne udam la picioare. Nici prin cap nu i-ar fi dat ca facem asta doar fiindca e distractiv. "Cine a zis ca-i musai sa mergem doar pe drum?" a spus Lasse apoi. "Probabil vreun om mare", a zis Bosse. "Asa cred si eu", a raspuns Lasse.
(Traducere de Andreea Caleman)
Astrid Lindgren (1907–2002) este cea mai cunoscuta scriitoare suedeza de literatura pentru copii. Copilaria petrecuta la ferma parintilor, alaturi de fratele sau si de cele doua surori, dragostea cu care a fost inconjurata, aventurile copilaresti si jocurile au fost sursa inepuizabila de inspiratie pentru povestile si personajele sale. Astrid Lindgren a crescut printre carti si a fost toata viata o mare sustinatoare a lecturii in randul copiilor. "O copilarie fara carti nu este copilarie. E ca si cum ai fi izgonit din locul fermecat in care poti gasi bucuria in stare pura.” Cartile sale au fost traduse in zeci de limbi si au facut obiectul multor ecranizari. Dupa Fratii Grimm si Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren este cel mai tradus autor de literatura pentru copii.
Ilon Wikland (n. 1930) este o ilustratoare de origine estoniana care a ajuns in Suedia ca refugiat in 1944. In 1953 a fost angajata la editura Raben & Sjogren, unde a intalnit-o pe Astrid Lindgren si au inceput o lunga si fertila colaborare. Dintre toti artistii cu care a lucrat scriitoarea suedeza, Ilon Wikland este cea care i-a ilustrat cele mai multe dintre carti, inclusiv toate operele sale majore.