Descriere - Presedintele SUA, un robot?
Fragmente:
Plastic fabricat 100% din plante
Intr-adevar, ''plasticul", cunoscut sub numele de Mirel, era produsul unui joint venture intre Metabolix, o firma de bioinginerie din Cambridge, Massachusetts, si Archer Daniels Midland, gigantica companie de procesare a alimentelor care construise recent o fabrica de productie de bioplastice in Clinton, Iowa.
Fabrica fusese proiectata pentru a produce Mirel in proportie de 110 milioane de kilograme pe an.
Din punct de vedere chimic, Mirel era o substanta cunoscuta sub numele de polihidroxibutirat (PHB), care in mod normal se obtinea din hidrocarburi gasite in petrol.
Insa, incepand cu inceputul anilor 1990, Oliver Peoples, un biolog molecular care a fost co-fondator al Metabolix, a inceput sa caute modalitati de a produce polimeri precum PHB prin fermentatie, prin actiunea microbilor modificati genetic asupra unui amestec de materii prime.
Dupa saptesprezece ani de cercetari experimente (si dupa ce a fost luat in deridere de mai multe companii chimice), Peoples a dezvoltat o tulpina industriala a unui microb brevetat care transforma zaharul din porumb in polimerul plastic PHB.
In linii mari, procesul nu era foarte diferit de cel de fabricare a berii, care se realiza, de asemenea, prin fermentare: microorganismele (celule de drojdie) actionau asupra maltului si a hameiului pentru a produce etanol.
In cazul Mirel, sistemul de fermentare microbiani era format dintr-o cuva mare care combina microbi modificati cu zaharul din porumb si alte plante plus condimente biochimice.
Microbii au metabolizat zaharul din porumb si l-au transformat in bioplastic, care a fost apoi separat de organisme si finisat in granule de Mirel.
Etanolul a fost o substanta chimica, la fel ca si PHB, dar in ambele cazuri microbii au efectuat transformarca materiei prime organice intr-un tip de produs finit cu totul diferit...
CUPRINS:
Prefata.
Previziuni
Razboiul 4. 0.
Omul vs. inteligenta artificiala /A. I..
Atentionari si pericole
Despre robotii humanoizi cu A. I.
Parerile unui cercetator roman
Anexa
Anexa 2
Declaratia transumanista
Dialog cu cititorii