Descriere - Povesti vindecatoare
Darul povestirii. Gradinarul credincios.
Aceste povestiri care se intretaie cu eleganta vorbesc despre pierdere, supravietuire si renastere, fiind construite in jurul experientelor unchiului scriitoarei, un taran fugit dintr-o Ungarie devastata de razboi, devenit ulterior, refugiat gradinar credincios si un tezaur ambulant de povesti, unul dintre "saltimbancii pusi pe sotii, batranii laudarosi, inteleptii ursuzi si barbatii atat de aproape de sfintenie” din copilaria lui Estés.
Scrisa cu simplitate, sentimente profunde, ironie din belsug, dar si cu optimism, Gradinarul credincios este, in esenta, povestea unei fetite cu inima deschisa, care stie sa-i asculte pe batrani si care a ajuns la maturitate ca sa povesteasca ceea ce a vazut. Ea a devenit una dintre povestitoarele de prim rang ale zilelor noastre, mereu gata sa le aminteasca cititorilor de toate varstele despre "extraordinara forta vitala ascunsa in miezul lucrurilor, care ne da puterea sa mergem mai departe in vremuri tulburi sau de tranzitie, o torta staruitoare ce nu piere niciodata”.
Aceasta este una dintre vechile binecuvantari care circulau in familia mea:
"CEL CARE VA RAMANE TREAZ LA CAPATUL UNEI NOPTI DE DEPANAT POVESTI VA DEVENI, CU SIGURANTA, CEL MAI MARE INTELEPT!”
S-ar putea sa fii tu. Sau s-ar putea sa fim noi toti.
"Cum sa definesc aceasta forta spirituala a credintei, a semintei care cade pe pamantul gol imbogatindu-l? Nu pot pretinde ca inteleg exact cum se manifesta, insa stiu ca, in grija ei, ceea ce pare pierdut se intoarce la noi, ceea ce pare imposibil ajunge sa se realizeze, ceea ce pare pustiu si gol se odihneste de fapt si asteapta ca semintele sale binecuvantate sa ajunga la noi, purtate de vant vegheate de harul divin.”
"Povestile care educa, modeleaza si vindeca ofera un confort vital psihicului, care nu poate fi obtinut prin nicio alta metoda. Ele demonstreaza ca oamenii dispun de trucuri specifice si neobisnuite care ii ajuta sa depaseasca obstacolele din viata. Le ofera in acelasi timp sprijinul de care au nevoie pentru a duce o viata libera si plina de sens, de care merita sa-si aduca aminte.”
Dr. CLARISSA PINKOLA ESTÉS
In Darul povestirii veti gasi cateva povestiri asezate, la fel ca papusile rusesti, una intr-alta. Toate alcatuiesc un testament emotionant al triumfului iubirii asupra pierderii si suferintei. Autoarea amesteca cu maiestrie raul si binele, intunericul si lumina, disperarea si speranta, intr-un cadou minunat care lumineaza si fortifica, un dar ce va fi pretuit de toti cei care il primesc.
Dr. CLARISSA PINKOLA ESTÉS, poeta distinsa cu numeroase premii, psihoterapeuta de formatie jungiana si o cantadora (pastratoare a vechilor povesti) din traditia hispanica, este autoarea lucrarii deja clasice Femei care alearga cu lupii. Povesti si mituri ale arhetipului femeii salbatice (care s-a mentinut 99 de saptamani in topul New York Times si a fost tradusa in 18 limbi, printre care si romana). Volumul a adus in vietile oamenilor o vibratie noua, din care transpare o voce puternica si incarcata de lirism, devenita ulterior punct de referinta pentru o alta serie de povestiri terapeutice, purtand semnatura autoarei.
Dr. Clarissa Pinkola Estés a fost director executiv al Centrului pentru Educatie si Cercetare GG. Jung din Statele Unite.
Autor: dr. Clarissa Pinkola Estés
Numar pagini: 128
Anul aparitiei: 2019
ISBN: 978-606-38-0350-5
Format carte: 13 x 20 cm