Descriere - Povestea sarii din Carpati
Clorura de sodiu, sarea de bucatarie, sare gema, halit din fr., este mineral si roca monominerarla, care s-a format alaturi de alte roci sedimentare, in urma cu aproximativ 13-14 milioane de ani.
Aurul alb al pamantului, component hotarator al hranei oamenilor si vietuitoarelor, folosit in diferite alimente pentru a le conserva, dar si utilizat de egipteni in imbalsamarea mumiilor. Intrucat se dobandea anevoios, sarea devine in timp o marfapretioasa in lumea negotului cu mirodenii. Sarea constituie de asemenea inspiratie pentru mituri, istorii, povestiri populare, basme, fabule si pilde. Sarea a fost de asemenea subiecutul multor razboaie, iar in trecut sarea se schimba pe sclavi. Fenicienii, apoi romanii au expoatat si transportat pe mare, inaintau incet dar regresit (fluactuat nec mergitur ) vasele romane, Salacia, controla pretui sarii, crescandu-l sau scazandu-l pentru cetatenii saraci, pentru panem, et circenses ....et salem...Drumuri ale sarii erau caile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vanzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen in Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein in Cracovia. In Vechiul si Nout Testament, citim cuvintele lui Isus, adresandu-le ucenicilor Sai: "Voi sunteti sarea pamantului”, aratandu-le cat de pretiosi sunt. Cartea apare in format ultraelegant, in format L4 si constituie un cadou remarcabil, pentru fiecare dintre noi.