Descriere - Poprirea
Poprirea domina executarea silita, frecventa acesteia in practica executarii silite fiind insemnata in comparatie cu alte modalitati ale executarii silite care pot opune incidente si eforturi serioase ale organului de executare. Deseori, poprirea se confunda cu executarea silita, fiind modalitatea acesteia care asigura singura satisfacerea rapida si discreta a creantei creditorului. Pentru creditori, poprirea apare ca mijlocul de forta, violent si deopotriva facil de urmarire si indestulare a creantei, in timp ce, in randul debitorilor, poprirea a capatat de multa vreme o reputatie neplacuta si antipatii.
Studiul – obiect de cercetare al tezei de doctorat a autorului, coordonate de prof.univ.dr. Viorel M. Ciobanu si prof.univ.dr. Traian C. Briciu – este rezultatul investigatiei imbricate a reglementarilor, doctrinei si a peste 15.000 de hotarari judecatoresti din Romania.
Lucrarea are ambitia de a semnala si dezlega subiectele controversate din teoria popririi, prin construirea unui inventar cuprinzator si ordonat al problematicilor ridicate de aceasta.
Cristian-Paul Lospa
Doctrina juridica romana cunoaste abordari de referinta asupra institutiei popririi, dar prezenta lucrare prezinta avantajul de a valorifica intr-o maniera exhaustiva cercetarile anterioare si, suplimentar, de a expune problematica in lumina prevederilor noului Cod de procedura civila, raspunzand unor aspecte particulare, desprinse din modul de interpretare si aplicare a acestuia.
Apreciez ca, prin bogatia informatiilor, aspectelor de practica neunitara analizate, solutiilor avansate si a bazei bibliografice valorificate, lucrarea dlui Cristian-Paul Lospa reprezinta un material util atat pentru practicienii, cat si pentru teoreticienii dreptului si se inscrie in lucrarile de referinta dedicate acestei importante teme.
Prof.univ.dr. Traian C. Briciu