Descriere - Politici publice si guvernanta Uniunii Europene
Autoarea considera ca in prezent prin guvernanta se poate inlocui conceptia de organizare monolitica, ierarhica pe verticala a structurilor administrative cu un sistem de organizare a unor structuri de retea, ceea ce va schimba fundamental principiile de guvernare/guvernanta atat cu privire la transparenta procesului decizional cat si cu privire la participare sau responsabilitate.
Cu alte cuvinte, utilizand un vast material bibliografic, autoarea ne convinge ca o astfel de schimbare demonstreaza ca analizele clasice apar ca insuficiente in lamurirea si intelegerea completa a numeroaselor probleme puse de necesitatea interventiei crescande a statului in toate aspectele vietii economice si sociale.
Probleme cum ar fi: aplicarea legii in cazul ajutoarelor statului in industrie, lupta impotriva poluarii, releva simultan analize institutionale si organizationale, dar cu utilizarea rationamentelor stiintei politice. Separarea sferelor politica si administrativa in planul cercetarii stiintifice apare ca fiind din ce in ce mai nerealista. Astfel ca aspiratia de a intelege in intreaga sa complexitate, dar si in unitate, actiunea colectiva, se traduce prin constituirea progresiva a problematicii "politicilor publice”.
Apreciind ca analiza politicilor publice se constituie dintr-o problematica a actiunii in continua miscare, am putut observa ca in acest tip de analiza administratia si mediul sau politic si social sunt privite cu scopul de a intelege actiunea autoritatilor politico-administrative nationale sau locale.
Excelenta si deosebit de valoroasa lucrare a dnei. conf. univ.dr.Luminita Popescu, are un pronuntat caracter didactic si in acelasi timp lanseaza teme deosebit de sensibile, incitante care pot provoca discutii si comentarii contradictorii.
Prof.univ.dr Ioan Alexandru