Descriere - Politica de crestere economica
Economisti teoreticieni, dar si responsabili politici de prestigiu considera cresterea economica drept unicul si cel mai puternic motor care poate genera cresteri pe termen lung ale standardului de viata. Chiar daca aceasta perceptie a cresterii economice sugereaza un optimism exagerat, cresterea economica ramane factorul esential care a avut un aport considerabil la solutionarea multor dificultati cu care s-a confruntat o serie de tari in anii '50-'60 ai secolului XX.
Incepand insa cu anii '70, oameni de stiinta, praticieni si politicieni, evaluand rezultatele obtinute, au constatat existenta unor derapaje si rateuri in cresterea economica, precum si faptul ca efectele acesteia in plan social si in bunastarea populatiei nu confirma proiectiile si tintele prevazute in programe. S-a ajuns treptat la concluzia ca modelul traditional de crestere economica si-a epuizat potentialul de progres, ca se impun noi abordari fondate pe principii si criterii noi, concordante cu transformarile profunde de ordin tehnologic, economic, social si de mediu care au intervenit in lumea contemporana.
Problema fundamentala care se impune, la inceputul mileniului trei, pentru factorii de decizie economica de la nivel national, zonal, sau chiar mondial este cunoasterea aprofundata a mutatiilor ce intervin in insusi continutul procesului de crestere economica, determinate de transformarile ce au loc in toate componentele vietii economico-sociale. Adaptarea deciziilor de politica economica la noile conditii, in permanenta schimbare, apare astfel pentru autoritatea decizionala din fiecare tara ca o constrangere, ca un imperativ caruia trebuie sa i se raspunda in termeni si cu mijloace adecvate.
Considerentele de mai sus ne-au determinat sa prezentam in lucrarea de fata aspectele esentiale in privinta cresterii economice, acestea fiind deopotriva provocari atat pentru teoria economica actuala, cat si pentru formulele operationale si instrumentele, de tipul politicii economice, prin care realitatea este influentata intr-un sens sau altul.
Autorii
ISBN: 973-590-959-6
An aparitie: 2004
Nr. de pagini: 176
Format: 14x20