Descriere - Platon. Volumele I-III
Este o exegeza savanta a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteza nemaivazuta pana aici, erudita, bine gandita, inspirata.
La momentul scrierii primului volum, Paul Friedländer se afla intre doua fronturi. "O directie era cea a neokantienilor si a celorlalti filosofi traditionalisti. Elementul literar, poetic din Platon nu avea o valoare fundamentala pentru filosofi; era doar un accesoriu, un cadru al continutului filosofic. In fruntea celuilalt front se afla marele reprezentant al filologiei clasice, Ulrich von Wilamowitz Moellendorff. El a scris biografia lui Platon si i-a analizat operele, dar de multe ori a lasat in seama filosofilor filosofia propriu-zisa.”
Depasirea acestei contradictii prin lansarea unei punti unificatoare intre cele doua fronturi era atunci, ca si astazi, marea sarcina. De aceea, inca de la a doua editie a sa, subtitlul primului volum este: "Adevarul fiintei si realitatea vietii”.
Primul volum cuprinde o analiza profunda si detaliata a diferitelor concepte platonice (daimon, arrheton, altheia), cat si perspective noi asupra Academiei, mitului, dialogurilor si scrisorilor platonice. Cuprinde capitole despre Platon ca fizician atomist, Platon ca geograf, Platon ca jurist si Platon ca urbanist.
In Volumul II, Paul Friedländer analizeaza in profunzime prima perioada a operelor platonice: principala grupa a dialogurilor aporetice (Protagoras , Laches, Thrasymachos, Charmides, Euthyphron, Lysis, Hippias Maior), micile dialoguri de tinerete (Hipparchos, Ion, Hippias Minor, Theages), dialogurile de autoreprezentare si travestire a filosofului (Apararea lui Socrate, Criton, Euthydemos, Cratylos, Menexenos) si dialogurile Alcibiade, Gorgias, Menon.
In Volumul III, Paul Friedländer analizeaza perioada de mijloc a dialogurilor platonice (Banchetul, Phaidon, Republica) si opera tarzie a lui Platon (Theaites, Parmenide, Phaidros, Sofistul, Omul Politic, Philebos, Timaios, Critias, Legi).
Cartea beneficiaza de o traducere de exceptie apartinand doamnei profesor Maria Magdalena Anghelescu. Traducerea s-a realizat dupa editia a treia a textului german, in care textul si notele au fost revazute scrupulos.