Descriere - Pitagora si Misteriile Antichitatii
Azi, ca si in vechime, omul vrea sa cunoasca taina propriului sau destin; se intreaba, ca si predecesorii lui, care va fi soarta sufletului sau dupa ce isi va fi abandonat fragilul invelis. Sau, impins de un altruism veritabil, el doreste sa descopere temeiurile si conditiile armoniei sociale si fericirii universale, pe care spera sa o sincronizeze intr-o zi cu desavarsita oranduire a lumilor.
La Pitagora vom gasi raspunsuri la multe din aceste intrebari, pentru ca el este in acelasi timp filosof si geometru, legislator si teoretician al Numerelor, psiholog si astronom, fizician si moralist.
Daca descoperirile matematice ale Maestrului din Samos sunt bine cunoscute si daca toata lumea a citit transcendentul mesaj etic pe care il constituie Versurile de aur, rolul sau in raspandirea Misteriilor Traditionale si in revelarea lor a ramas, in mare parte, necunoscut.
Acest lucru este lesne de inteles: nu exista domeniu in care cercetatorul sa se loveasca de mai multe neclaritati, in care cercetarea sa se dovedeasca mai dificila si in care textele insele se pecetluiesc, prin vointa autorului lor. Caci in materie de initiere totul este simbol, alegorie si parabola; invatatura a fost transmisa cu fidelitate de la maestru la discipol si "de la gura la ureche". Valul initiatilor a ferit cu grija Misteriile de curiozitatile profanilor.
Dar samanta Revelatiei pitagoreice avea o asemenea bogatie interioara, expansiunea ei a fost atat de insemnata in toata antichitatea, dinamismul sau a fost atat de fervent incat, in ciuda reticentelor istoricilor si filosofilor care s-au reclamat de la ea, misiunea incomparabila a Maestrului Initiator nu a putut ramane in discretia in care el o zidise.
Pitagora ramane marele propagator al Misteriilor pe pamant european; este prima veriga ce leaga continentul nostru de Colegiile sacerdotale ale Egiptului. El creeaza in aceasta parte a lumii primul Institut al inteleptilor si legislatorilor si intemeiaza la Crotona o scoala ce va deveni un centru permanent de Initiere Traditionala. Ii da atat o liturgie noua, generatoare a unei vii radieri spirituale, cat si un ansamblu precis de dogme confidentiale, ce condenseaza in mod simbolic esentialul Doctrinei secrete.
Jean Mallinger
Cuprins
Cuvant inainte 5
CARTEA I - Legenda si istoria
CAPITOLUL I
Viata lui Pitagora 7
CAPITOLUL II
Fundamentele operei 21
CAPITOLUL III
Organizarea Ordinului 34
CAPITOLUL IV
Persecutiile impotriva Ordinului 49
CARTEA A II A - Misteriile pitagoreice
CAPITOLUL I
Initierea lui Pitagora in Misterii 61
CAPITOLUL II
Caracteristicile Misteriilor pitagoriciene 91
CAPITOLUL III
Liturgia pitagoreica 115
CAPITOLUL IV
Misteriile pitagoriciene 140
Cod bara EAN 13: 5948417360025
Coperta: Policromie,
Format: 13 x 20 cm
Nr. pagini: 160
An aparitie: 2013