Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies. Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.
 
 

Petrecere cu stil. Literatura si gastronomie - Petras, Irina

-25%
Petrecere cu stil. Literatura si gastronomie

Editura SCOALA ARDELEANA


Livrare in:  Bucuresti - Sector 1

Tara: *
Judet: *
Oras: *
In Bucuresti - ridicare din Pachetomat.

Cost livrare: 8.00 Lei

Ajunge: Marți, 19.11 - Miercuri, 20.11
In Bucuresti - livrare la usa.

Cost livrare: 10 Lei

Ajunge: Miercuri, 20.11 - Joi, 21.11
In Bucuresti - ridicare din EasyBox.

Cost livrare: 12.9 Lei

Ajunge: Marți, 19.11 - Miercuri, 20.11
In Bucuresti - livrare la usa.

Cost livrare: 13.9 Lei

Ajunge: Marți, 19.11 - Miercuri, 20.11
In Tara - ridicare din Pachetomat.

Cost livrare: 8.00 Lei

Ajunge: Miercuri, 20.11 - Joi, 21.11
In Tara - livrare la usa.

Cost livrare: 14.9 Lei

Ajunge: Joi, 21.11 - Vineri, 22.11
In Tara - ridicare din EasyBox.

Cost livrare: 12.9 Lei

Ajunge: Marți, 19.11 - Miercuri, 20.11
In Tara - livrare la usa.

Cost livrare: 13.9 Lei

Ajunge: Miercuri, 20.11 - Joi, 21.11
In Extern - livrare rapida la usa.

Cost livrare:

Ajunge: Vineri, 22.11 - Sâmbătă, 23.11
In Bucuresti - ridicare din Pachetomat.

Cost livrare: 8.00 Lei

Ajunge: Marți, 19.11 - Miercuri, 20.11
In Bucuresti - livrare la usa.

Cost livrare: 10 Lei

Ajunge: Miercuri, 20.11 - Joi, 21.11
In Bucuresti - ridicare din EasyBox.

Cost livrare: 12.9 Lei

Ajunge: Marți, 19.11 - Miercuri, 20.11
In Bucuresti - livrare la usa.

Cost livrare: 13.9 Lei

Ajunge: Marți, 19.11 - Miercuri, 20.11
In Tara - ridicare din Pachetomat.

Cost livrare: 8.00 Lei

Ajunge: Miercuri, 20.11 - Joi, 21.11
In Tara - livrare la usa.

Cost livrare: 14.9 Lei

Ajunge: Joi, 21.11 - Vineri, 22.11
In Tara - ridicare din EasyBox.

Cost livrare: 12.9 Lei

Ajunge: Marți, 19.11 - Miercuri, 20.11
In Tara - livrare la usa.

Cost livrare: 13.9 Lei

Ajunge: Miercuri, 20.11 - Joi, 21.11
In Extern - livrare rapida la usa.

Cost livrare:

Ajunge: Vineri, 22.11 - Sâmbătă, 23.11
Acest produs se afla in stocul furnizorului iar in cazul in care titlul a fost recent epuizat/delistat din stocul acestuia veti fi informat prin email si sms in maxim 4 zile lucratoare.
Apreciere: 4.0/7 (2 voturi)
Calificativul nostru
Recomandat
PRP: 55,00 Lei 41,25 Lei economisesti: 13.75 Lei
Status: In curs de aprovizionare
Timp confirmare stoc: 1 - 4 zile lucratoare

Descriere - Petrecere cu stil. Literatura si gastronomie

Antologie gandita de Irina Petras

Volum editat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romania pentru editia a 9-a a Festivalului National de Literatura FestLit Cluj 2022

Pe coperta: Jan Lievens (1607 1674), Ars vivendi

 

Semneaza, in ordine alfabetica:

Simona Antonescu, Alexa Gavril Bale, Izabella Bejan-Krizsanoszki, ?tefan Borbely, Ioana Bot, Hanna Bota, Florica Bud, Constantina Raveca Buleu, Mircea Gelu Buta, Leo Butnaru, Dumitru Cerna, Ruxandra Cesereanu, Gabriel Chifu, Eugen Cojocaru, Doina Curticapeanu, Gellu Dorian, Rodica Frentiu, Andrei Gazsi, Horia Garbea, Gabriela Gheorghisor, Gheorghe Glodeanu, Mariana Gorczyca, Leon-Iosif Grapini, Andrea H. Hedes, Vera Ieremias, Florina Ilis, Alexandru Jurcan, ?tefan Jurca, Adrian Lesenciuc, Lukacs Jozsef, Nicolae Manolescu, Menut Maximinian, Mihaela Mudure, Ion Muresan, Olimpiu Nusfelean, Gheorghe Parja, Ovidiu Pecican, Laura Poanta, Flore Pop, Mircea Popa, Adrian Popescu, Horea Porumb, Ilie Rad, Dani Rockhoff, Daniel Sauca, Ion Simut, Karoly Tar, Radu ?uculescu, Razvan Voncu, George Vulturescu

* * *

Caietele si antologiile FestLit Cluj au avut mereu teme serioase, sobre: ?coala Ardeleana si inceputurile modernitatii romanesti si Farmecul etimologiilor. Elogiu limbii romane (2016), Literatura romana – inceputuri si Literatura si feminitate (2017). In 2018, am editat, de Centenarul Unirii, antologia Transilvania din cuvinte. In 2019, am lansat volumul aniversar 70 (Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor si Almanahul literar/Steaua). In anii pandemici, Istoriile literaturii romane (2020) si Scriitorul si Lumea (2021). Le?am adaugat Cartea cuvintelor?madlena, Rondul scriitorilor, Autoportrete in oglinda.
Cum vremurile (g)rele se incapataneaza sa nu treaca, am propus anume pentru editia a 9?a a FestLit Cluj (2022) o tema aparent frivola. Doar aparent. Simplificand: omul se defineste (si) prin pasul important pe care l?a facut transformand in arta nevoile sale fundamentale: hrana, adapostirea, perpetuarea; dar si datele destinale, moartea, sau cele esentiale pentru supravietuirea sa ca om, comunicarea verbala si gandirea. Specia umana isi asigura dainuirea nu doar prin moarte in beneficiul urmasilor, ca la celelalte vietuitoare, ci si prin "memorie culturala”. Nemurirea se asigura prin urmasi, fireste, dar o nemurire de un grad mai inalt si mai personalizata poate fi atinsa prin opera.
Odata cu descoperirea focului, apare gatitul. Nu intamplator, in limba romana a gati e ruda cu a se gati, cu impodobirea vestmintelor si a trupului; amandoua trimit la senzatia ca lucrurile nu sunt gata, ca mai pot fi imbunatatite, ca imaginatia are spatiu de desfasurare. Picturile rupestre sunt deja si infrumusetari/gatiri ale adapostului.
Arta culinara sta alaturi de ars amandi, de ars vivendi, de ars moriendi. Cum lor, scriitorilor, le e la indemana si ars bene dicendi, am fost sigura ca vor sti sa divagheze cu stil despre ospete, despre bucate. Ma gandesc la stil ca "talent, arta de a exprima ideile si sentimentele intr?o forma aleasa, personala”, dar nu ignor sensul de "condei de metal sau de os, ascutit la un capat si turtit la celalalt, cu care se scria in Antichitate pe tablitele de ceara”.
Ars culinaria pune la bataie mai multe simturi, iar desavarsirea se atinge prin imbinarea lor. O mancare buna imbie mai intai cu miresmele si aromele ei (fascinatia olfactiva e un subiect de luat in seama); apoi place ochilor prin dichisirea platourilor si armonia culorilor rumenite; in fine, se adreseaza papilelor gustative. Nici sfaraitul si bolborositul in oale si tingiri nu?i de ocolit. Interesant ca, legat la ochi si cu nasul prins cu o clama, omul nu mai simte clar gustul bucatelor, ba le chiar incurca. Imi place proba necesarei colaborari a simturilor pentru o experienta gastronomica deplina.
Dar ospetele sunt si desfatari ale mintii, bune prilejuri ale schimbului de idei la un pahar de vorba. Comesind, bucatele sunt mai gustoase si lumea mai frumoasa. Sa mananci singur nu are niciun haz. A comesi – verb inventat de mine de la comesean, cu gandul la placuta reunire in jurul unei mese imbelsugate.
Dintr?o carte daruita mie de un tanar coleg grijuliu cu bibliografia mea la tema: Daniela Ulieriu, Doina Popescu, Trei secole de gastronomie romaneasca. De la muhalebiu si schembea la volovan si galantina (Paralela 45, 2018) –, am aflat multe despre cartile de bucate romanesti de la Manuscrisul brancovenesc, scris de Stolnicul Cantacuzino pe la 1700, la Costache Negruzzi si Mihail Kogalniceanu, cu 200 retete cercate de bucate…, 1840, la cartea Mariei Maurer, 190 ratete de bucate…, pe la 1849, si pana la Sanda Marin, cu editia din anii 1930. De la Lukacs Jozsef, aflam chiar in acest volum despre Carticica meseriei de bucatar aparuta la Cluj, in limba maghiara, in 1695, asadar cativa ani inaintea Manuscrisului brancovenesc. Excelente detalii despre minunata istorie a mirodeniilor ajunse in Europa puteti descoperi in cartea argentinianului Federico Kukso, Odorama. Istoria culturala a mirosurilor (traducatoare Cornelia Radulescu, Baroque Books&Arts, 2022).
Petrecere cu stil se asaza in continuarea volumasului Varza a la Cluj. Bucate felurite de scriitori povestite, pe care l?am provocat in 2010 pentru traditionala Reuniune de toamna?iarna. ?i de data aceasta, am lasat frau liber manierelor de abordare a temei. A fost mai greu cand am incercat sa grupez cumva raspunsurile primite. Pana la urma, am identificat trei posibile sectiuni, functie de perspectiva dominanta: I. eseuri despre prezenta bucatelor in literatura, descrieri ale unor obiceiuri culinare de la noi si de aiurea, de astazi sau de odinioara, intamplari cu scriitori in ospetie; II. fragmente de opera (proza) in care alimentele joaca un rol si III. amintiri impanate cu mancaruri si bauturi, retete. In interiorul celor trei sectiuni, am apelat la ordinea alfabetica a numelor oaspetilor. Fotografiile mi?au fost trimise de autori sau le?am selectat eu din arhiva Filialei sau de pe fb. Am ales anume sa nu dau legenda – e, nu?i asa?, o petrecere de familie, ne cunoastem unii pe altii.
Privirile sunt incantator de diferite, diverse. Am constatat cu placere ca scriitorii au dialogat adesea pe deasupra textelor, trimitand firesc unii la altii.
Multumesc tuturor pentru contributia lor gustoasa la petrecerea noastra scripturala! Petrecere minunata si pasnica fiindca aici pot sta impreuna si oameni care, poate, nu ar comesi in viata reala.
Lectura placuta si Pofta buna tuturor!

                                                                                        IRINA PETRA?

Detalii produs

Nr. pagini: 328

Format: 16x23

Anul aparitiei: 2022

Cartea "Petrecere cu stil. Literatura si gastronomie ". face parte din categoria carti >> Beletristica - Altele - Literatura a catalogului LibrariaRomana.ro. Cartea este scrisa de catre Petras, Irina si a fost publicata la Editura SCOALA ARDELEANA Pentru orice solicitare apelati departamentul Suport Clienti LibrariaRomana.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaRomana.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor acestuia, fara a ne informa in prealabil.


Alte carti de la editura SCOALA ARDELEANA

Editura Scoala Ardeleana promoveaza cultura scrisa transilvaneana pentru toata Romania si pentru romanii de pretutindeni. Totodata, aduce in capitala Ardealului autori valorosi din celelalte regiuni ale tarii, precum si scriitori importanti ai literaturii universale. Incepand din 2014 si pana in prezent (2020), Editura Scoala Ardeleana a dat tiparului aproape 1.000 de titluri importante pentru cultura romana si universala, incluse in peste 50 de colectii. Editura Scoala Ardeleana se remarca in primul rand prin publicarea de carte din domenii ale stiintelor umaniste: istorie, critica si istorie literara, filosofie, studii culturale, teatrologie, precum si a lucrarilor academice, a tezelor de doctorat si a altor lucrari stiintifice si universitare. Volume semnate de profesori universitari din toata tara fac parte din bibliografia principala a cursurilor universitare si a lucrarilor de doctorat din domeniile aferente, onorand astfel una dintre valentele esentiale ale editarii de carte, cea didactica si instructiv-educativa (Mentionam aici, in special, Colectiile: Carti-Eveniment, Scoala ardeleana de istorie, Istorie contemporana, Istorie universala, Seria de autor Ioan-Aurel Pop, Biblioteca SINTEZA, Scoala ardeleana de critica si istorie literara, Cosbuc 150, Echinox, Scoala ardeleana de filosofie, Scoala ardeleana de arta, Scoala ardeleana de jurnalism, TIFF Cinefil, Scoala ardeleana de teatrologie, Scoala ardeleana de teatru). Portofoliul editorial include titluri importante ale literaturii transilvanene, dar si lucrari de eseistica, teologie, arte vizuale, psihanaliza, spiritualitate, precum si traduceri din literatura straina (franceza, engleza, spaniola, italiana, portugheza, ceha, sarba, maghiara, ebraica, japoneza, rusa), reusind astfel sa acopere o arie larga in domeniul editarii de carte.
Nu exista comentarii referitoare la acest produs.