Descriere - Pestele din noi
O calatorie in istoria de 3.5 miliarde de ani a corpului omenesc
Bucurandu-se de recenzii remarcabile, profesorul, paleontologul si autorul Neil Shubin ofera in Pestele din noi o monografie care trateaza istoria evolutiei intr-un stil narativ relaxat si amuzant, dar si extrem de bine documentat si explicat. Pornind pe urmele evolutiei, ne intoarcem in timp cu milioane de ani, studiem fosile si ADN, afland astfel ca mainile noastre sunt similare inotatoarelor de peste, capul nostru are structura unui peste fara maxilare de mult disparut si ca genomul uman arata si functioneaza similar genomului viermilor si al bacteriilor. Shubin ne aduce dovezi stiintifice conform carora viata omului modern este profund influentata de istoria evolutiei, iar principalele maladii cu care ne confruntam in prezent (diabet, boli cardiovasculare, obezitate) sunt consecinta transformarii pestelui din noi. Astfel, intelegand ca purtam in noi o istorie de milioane de ani, autorul insusi ne explica, in nota umoristica ce il caracterizeaza, ca "avem un corp construit pentru un animal activ, dar stilul de viata al unui cartof.”
"Pestele din noi este genul meu de carte – o aventura captivanta si antrenanta in lumea stiintei, care iti va schimba complet perceptia asupra a ceea ce inseamna sa fii om. […]
Pe langa calitatea remarcabila de om de stiinta, Shubin se dovedeste a fi si un scriitor extraordinar de lucid si de o rara eleganta, este un profesor ce debordeaza de entuziasm, cu abilitati narative pline de umor si inteligenta, care fac din aceasta carte o reala desfatare. Pestele din noi este mai mult decat o carte excelenta, aceasta marcheaza debutul unui autor stiintific de prim rang.”
Oliver Sacks, autorul bestsellerului
Omul care isi confunda sotia cu o palarie
"Carl Sagan a facut candva afirmatia celebra ca a privi stelele este ca si cum ai privi inapoi in timp. Lumina stelara si-a inceput calatoria spre ochii nostri cu eoni in urma, mult inainte ca lumea noastra sa se fi format. Imi place sa ma gandesc ca a privi oamenii seamana foarte mult cu a privi stelele. Daca stii cum sa privesti, corpul nostru devine o capsula a timpului care, atunci cand este deschisa, ne povesteste despre momente decisive din istoria planetei noastre si despre un trecut indepartat in oceane, rauri si paduri stravechi. Schimbarile in atmosfera de demult sunt reflectate in moleculele care permit celulelor noastre sa coopereze pentru a forma corpuri. Mediul din vechile cursuri de apa a modelat anatomia de baza a membrelor noastre. Vederea noastra in culori si simtul mirosului au fost modelate de viata in vechile paduri si campii. Si lista continua. Istoria aceasta este mostenirea noastra care ne influenteaza viata in prezent si va continua s-o influenteze in viitor.”
Neil Shub
"Cititi Pestele din noi si nu veti mai putea privi vreodata un peste in ochi (si nici manca fructe de mare) fara sa va ganditi la istoria comuna pe care o aveti pe scara evolutiei. […] Vizitati-o pe Lucy, imaginati-va cum arata Tiktaalik si simtiti conexiunea.”
The Washington Post Book World
"Fara indoiala ca aceasta ar fi cartea anului pentru Darwin, daca ar mai fi printre noi astazi.”
The Telegraph (Londra)
"[O] lectie de anatomie evolutionista surprinzator de fascinanta, [...] [Pestele din noi] sondeaza adanc esenta a ceea ce suntem, trecand dincolo de pestele nostru interior, pentru a dezvalui ceva si mai misterios, si mai profund: savantul nostru interior pasionat de Darwin.”
The New York Observer
"Intens! [...] Urmati [sfatul autorului] si invatati sa va iubiti corpul pentru ceea ce este: un peste echipat cu greementul necesar.”
Discover
"Mana lui Shubin, evoluata din ceea ce odata a fost o inotatoare cu miros de ocean, asterne pe hartie un exemplu solid al fortei de care este capabila evolutia. [...] O sinteza a unei maini abile.”
New Scientist
Cuprins
Prefata 9
Capitolul 1. Descoperirea pestelui interior 11
Dezgropand fosile, ne vedem pe noi insine 12
Capitolul 2. Stapani pe situatie 40
Privind pestii 45
Descoperirea degetelor si a incheieturii pestelui 50
Capitolul 3. Genele indemanatice 60
Formarea mainilor 64
Reteta ADN 69
Dand mana cu rechinii 72
Capitolul 4. Dinti si iarasi dinti 79
Dinti si oase – materialul dur 96
Dinti, glande si pene 101
Capitolul 5. Cu capul inainte 104
Haosul din cap 105
Esenta din embrioni 110
Rechinul din noi 114
Genele arcurilor branhiale 118
Evolutia capului: de la minunile acefale la stramosii nostri cu cap 119
Capitolul 6. Cele mai bune planuri (ale corpului) 122
Planul comun: compararea embrionilor 123
Experimente cu embrioni 131
Despre muste si oameni 134
ADN-ul si Organizatorul 138
O actinie interioara 141
Capitolul 7. Aventuri in construirea corpului 1
Habeas corpus: arata-mi corpul 146
Dezgropand corpuri 149
Corpul nostru ca marturie 153
Culturism pentru aglomerarile de celule 161
O furtuna perfecta la originea corpului 169
Capitolul 8. Simtul mirosului 172
Capitolul 9. Vazul 183
Molecule colectoare de lumina 187
Tesuturi 190
Gene 191
Capitolul 10. Urechile 194
Urechea medie – cele trei oase ale urechii 196
Urechea interna – geluri miscatoare si firisoare flexibile 201
Meduzele si originea ochilor si a urechilor 210
Capitolul 11. Sensul tuturor lucrurilor 211
Gradina zoologica din noi 211
O plimbare (mai lunga) prin gradina zoologica 217
De ce ne imbolnaveste istoria 225
Trecutul nostru de vanatori-culegatori: obezitate, boli de inima si hemoroizi 227
Trecutul ca primate: vorbirea nu e ieftina 230
Trecutul ca pesti si mormoloci: sughitul 230
Trecutul ca rechini: herniile 235
Trecutul microbian: bolile mitocondriale 240
Epilog 243
Note, referinte si bibliografie suplimentara 246
Resurse online 265
Multumiri 266
Index 271